Hlavní obsah

VInaři z Moravy získali v New Yorku 13 z 50 udělovaných platinových medailí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vinaři z Moravy získali na soutěži Great American International Wine Competition (GRAMIWC) v New Yorku 13 platinových medailí z celkem udělovaných 50.

Článek

V konkurenci 1500 vín z 20 zemí se vínům z České republiky podařilo získat 166 medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje. Účast organizovala iniciativa Winesupporter.com.

Nejúspěšnějším účastníkem z Česka bylo vinařství Tesařík z Prušánek na Hodonínsku, které získalo tři platinové a dvě stříbrné medaile, úspěšné bylo i vinařství Miloš Michlovský se dvěma platinovými a dvěma zlatými medailemi.

Na letošním ročníku soutěžilo 1500 vín, což je asi o polovinu méně než před pandemií covidu. Vzorky posuzovali porotci z 11 zemí. „Amerika hodnotí vína jiným způsobem, než jak jsme zvyklí v Evropě. Hodnocení na Great American International Wine Competition bylo daleko komplexnější, naše stobodová tabulka je tam jen jedním z kritérií, která jsou posuzována. Hodnocení je orientováno více spotřebitelsky, vysoká hodnocení získávají především lahodná, srozumitelná, spotřebitelsky atraktivní vína. Enologickým finesám je tu věnována daleko menší pozornost než na našich soutěžích,“ uvedl Ondřej Novotný z Vinných sklepů Maršovice, který zastupoval Českou republiku mezi porotci.

Soutěž má i svou charitativní stránku, hlavní část výtěžku je určena nadaci Intervol shromažďující a distribuující lékařská zařízení a materiál do zemí, kde jich je nejvíce potřeba. Vedení soutěže letos také vyčlenilo 1500 dolarů (cca 33 tisíc korun) a vylosovalo tři zúčastněná vinařství z různých zemí. Tato vinařství dostanou od pořadatelů po 500 dolarech a mají sama rozhodnout, na kterou charitu tuto částku věnují.

Jedním z těchto vylosovaných vinařství bylo slovácké Vinařství Dvůr za Starýma Horama z Boršic na Uherskohradišťsku. „Charitativní částku věnujeme zdravotnímu ústavu PAHOP z Uherského Hradiště. Věnují se paliativní a hospicové péči, jsou skvělí a starají se jak o seniory, tak i o malé děti,“ uvedl za vinařství Petr Gottwald.

Reklama

Doporučované