Hlavní obsah

Za tři roky iniciativy Sázíme budoucnost lidé vysadili před dva miliony stromů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Za tři roky existence iniciativy Sázíme budoucnost lidé v České republice vysadili přes dva miliony stromů mimo lesy. Na jejich vysazení se podílelo 58 073 dobrovolníků, nejaktivnější jsou v pořádání výsadeb města a obce.

Článek

Hlavním cílem iniciativy je vysadit deset milionů stromů mimo les, na výsadbu lze získat příspěvek z dotačních programů ministerstva zemědělství. "Jsme připraveni na novou sezonu, v tuto chvíli máme nachystaných 60 milionů korun na další výsadby, a pokud se bude dařit a bude zájem, alokaci jako vždy navýšíme," uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Dva miliony stromů lidé vysadili při 5502 akcích, nejvíce se jich uskutečnilo ve Středočeském a Jihomoravském kraji. "Nejvíce výsadeb uspořádaly obce a města, bylo to 2429 akcí, na obecní akce došlo také nejvíce dobrovolníků, celkem přes 23 tisíc. Následují veřejné instituce s 1145 akcemi, dále pak spolky a neziskovky s 798 akcemi," uvedla vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost Jaroslava Šmerdová z Nadace Partnerství.

Nejčastěji lidé vysazují celé aleje, jako součást iniciativy jich vzniklo 2323, další v pořadí jsou výsadby jednotlivých stromů v 1329 případech, následují výsadby takzvaných zelených oáz ve městech v 879 případech, vzniklo také 602 sadů. Nejméně populární jsou výsadby remízků, těch lidé osázeli 271, a větrolamů, kterých vzniklo pouze 98.

Bezkonkurenčně nejpopulárnější dřevinou k výsadbě jsou duby, za tři roky jich lidé vysadili přes 573 tisíc, následuje 243 tisíc lip, 222 tisíc javorů a 166 tisíc borovic.

Nadace Partnerství dnes v Brně ocenila Zlatým rýčem také nejúspěšnější sazeče loňského roku. V kategorii obcí se jimi stala vesnice Lipina na Olomoucku, v kategorii zemědělců Kokořův sad, mezi spolky a občany zvítězil ČSOP Studénka, mezi školami ZŠ a MŠ Hluboké Mašůvky na Znojemsku, u veřejných institucí bodoval Státní pozemkový úřad a v kategorii firem společnost Náborář.

Reklama

Související témata:

Doporučované