Hlavní obsah

Zeleného piva je letos méně, ochutnat se dá znovu jen v restauraci

Foto: Potrefená Husa

Ilustrační foto.

Reklama

Stovky hospod, výčepů a restaurací v Česku dnes nabízejí hostům velikonoční pivní speciál zelené barvy ze Starobrna. Letos ho brněnský pivovar při příležitosti Zeleného čtvrtku uvařil už posedmnácté.

Článek

Pro Čechy a Moravu Starobrno rozvezlo 3435 hektolitrů třináctistupňového speciálu, na Slovensko pak 350 hektolitrů.

Množství je menší než před pandemií, kdy pivovar pravidelně vyráběl 5000 hektolitrů. V únoru, kdy vaření zeleného piva začínalo, nebylo jisté, jaká omezení budou v době Velikonoc kvůli covidu platit, proto pivovar letos neuvařil stejný objem speciálu, jako před pandemií. Po dvou letech, kdy se zelené pivo prodávalo jen z výdejních okének nebo dokonce v PET lahvích, jej lze ochutnat znovu pouze v restauracích a hospodách.

Seznam míst, kde lze ode dneška zelené pivo ochutnat, je dostupný na internetových stránkách www.zelenepivo.cz. Po dvou letech, kdy velikonoční svátky poznamenala pandemie covidu, se dnes na koleje v Brně vrací také „Šalina pub“ tedy výčep v jedoucí tramvaji. Obkrouží centrum města dvakrát, začátek jeho trasy je na Mendlově náměstí, kde sídlí i pivovar.

Recept na třináctistupňový speciál znají jen čtyři lidé. Vaří se ze speciálního světlého ječného sladu, žateckého chmele poloraný červeňák a v přesně daný okamžik se do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh. Pivovar prozrazuje pouze to, že jeho součástí je kopřiva a na jednu 500litrovou várku je zapotřebí asi pět litrů. Autorem receptury, kterou Starobrno 17 let používá, je bývalý sládek Petr Hauskrecht.

Nápad na uvaření piva zelené barvy vychází z tradice, kdy se na Zelený čtvrtek před Velikonocemi mají jíst pokrmy zelené barvy - od zeleniny až po byliny.

Reklama

Související témata:

Doporučované