Hlavní obsah

Znojmo dokončilo revitalizaci parku Kolonka, poslouží hrám i odpočinku

Ilustrační foto.

Reklama

Znojmo dokončilo letošní revitalizaci parku Kolonka, který je v severní části města ve vnitrobloku mezi ulicemi Pražská, Slovenská a Jugoslávská. Místní získali mnohem příjemnější místo k odpočinku a relaxaci, děti místo ke hrám.

Článek

Město zaplatilo 40 milionů korun a dokončilo tak obnovu dalšího z řady znojemských parků.

V parku jsou nové lavičky, nové cesty, nově vysázené stromy a keře a osetá tráva, pro děti vzniklo hřiště, a to jak pro menší, tak pro větší. Pro dospělé vzniklo také hřiště na pétanque. V parku je nyní také 16 pramínkových trysek zabudovaných do dlažby, které budu v létě chrlit gejzíry. Spotřeba vody bude malá, protože bude díky filtrům cirkulovat.

Architekti také mysleli na to, aby z parku odtékalo co nejméně vody, ideálně, aby se voda vsákla. Dláždění je proto udělané tak, aby se voda mohla vsakovat i na této ploše. Části chodníků a parkovacích míst prorůstají díky lepšímu vsakování trávou. „Použili jsme také rozestupy mezi obrubami, abychom docílili lepšího odtoku vody na zatravněné plochy,“ řekl starosta Jakub Malačka (zvolen za ČSSD, nyní lídr hnutí Naše Znojmo).

Obnova se uskutečnila na základě předlohy z roku 1930, ale vydlážděná plocha je menší.

Město postupně obnovuje i další parky. Proměnou už prošly všechny tři částí Městského parku po východním obvodu historického centra a také Jubilejní park. Letos město založilo nový lesopark v Příměticích.

Reklama

Související témata:

Doporučované