Hlavní obsah

Znojmo začne na jaře s opravou krovů, střechy a ochozů radniční věže

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Znojmo začne na jaře s opravou krovů, střechy a ochozů radniční věže, což je jedno z nejoblíbenějších turistických míst a ročně na ni vystoupá přes 30 tisíc návštěvníků.

Článek

Práce za 30 milionů korun potrvají až do podzimu příštího roku. "Opravu jsme plánovali delší dobu. Při pravidelných prohlídkách se totiž potvrzoval zhoršující se stav střechy a krovů. Aktuální stav sice není havarijní, ale časem by se ještě více zhoršoval, proto je oprava na místě," řekl starosta Jakub Malačka (nestraník, zvolen za ČSSD).

Dělníci by měli začít pracovat koncem března. Ve Znojmě si také poprvé vyzkouší to, co je běžné při opravách jiných památek. "Na ochranné síti okolo lešení bude otištěna právě radniční věž, takže lidé se na ni budou moct dívat i během oprav," uvedl Malačka.

Radniční věž je jednou z hlavních dominant středověkého města a společně s radnicí pochází z poloviny 15. století. Její výška je téměř 67 metrů a většina nosných trámů pod střechou věže je dosud původních, tedy starých zhruba 550 let. Vyhlídka je za dobré viditelnosti impozantní. Na jedné straně jsou kopce Českomoravské vrchoviny, na druhé je vidět Pálava a při velmi dobré viditelnosti lze zahlédnout i vrcholky Alp s dvoutisícovkou Schneeberg jihozápadně od Vídně.

Reklama

Související témata:

Doporučované