Hlavní obsah

Znojmo postupně dokončuje prodej městských bytů podle projektu Klíč 2018

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Znojmo postupně dokončuje prodej městských bytů podle projektu Klíč 2018. Aktuálně nabízí šest neobsazených bytů a dva byty s nájemníky, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou.

Článek

Je potřeba odprodat posledních 12 bytů. Jde o poslední byty v jinak již zprivatizovaných domech.

Aktuálně město prodává byty s dispozicemi 1+1 a 3+1. Jednopokojové byty bez nájemníků stojí od 800 tisíc do 1,25 milionu korun, třípokojové okolo tří milionů. Zájemci musejí dát nabídku s náležitostmi na městský úřad a ten poté vybere nejvyšší nabídku. Cena bytu se tak může podle zájmu dostat ještě výše. Komerční ceny starších bytů jsou ve Znojmě vyšší, jejich nabídka je však v současnosti minimální a například na webu Sreality.cz není nyní v nabídce ani jeden jednopokojový byt a jen deset třípokojových.

Dva byty s nájemníky, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou, jsou levnější. Třípokojový za necelý milion korun, jednopokojový za 700 tisíc korun. „Všem nájemcům dalo město v minulých letech nabídku koupě bytových jednotek za výhodných podmínek. Měli předkupní právo. Oni ji neakceptovali, případně neuhradili kupní cenu. Město proto nabídlo nájemcům těchto 12 bytů možnost přestěhovat se do náhradního bytu, který není určený k prodeji,“ popsala situaci mluvčí města Soni Bystřické. Šest nájemců nabídku přijalo a už jsou přestěhovaní a jejich původní byty se nyní prodávají. Dva byty, které jsou aktuálně v nabídce, jsou obsazené proto, že nájemce nepřijal nabídku ke koupi ani se nechtěl přestěhovat do náhradního bytu.

Projekt Klíč 2018 město schválilo již v roce 2011 a jeho cílem bylo prodat přes polovinu městských bytů, tedy přes 2000. Důvodem byla neschopnost města udržovat bytový fond v potřebné kvalitě, výnosy nájmů byly nižší než náklady na údržbu. Navíc město potřebovalo sanovat dluhy, které vytvořilo jeho vedení v letech 2008 až 2010.

Reklama

Související témata:

Doporučované