Hlavní obsah

Alžbětiny lázně začnou s rekonstrukcí za 60 milionů, první přijdou na řadu okna

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Alžbětiny lázně v Karlových Varech čeká letos zahájení rekonstrukcí. První přijdou na řadu okna, která se vymění v celé budově. Následovat má krov a střecha. Celkem by tyto velké investice měly přijít na více než 60 milionů korun.

Článek

Investice by ale neměly významněji omezit samotný provoz jediných městských lázní v Karlových Varech. „První velká rekonstrukce, kterou nyní máme realizovat, je výměna oken. Je to projekt, který vznikl na základě koncepce úspory energií na objektu, protože to je ten největší náklad, který nám prodražuje provoz. Objekt je ve stavu prakticky 120 let staré budovy. V rámci úspory energie máme v plánu vyměnit všechna okna, což je 403 oken na fasádě a 102 oken na střeše. On ten objekt je vlastně zvenku tvořen hlavně prosklenými plochami,“ popsal předseda představenstva Alžbětiných lázní a městský zastupitel Václav Benedikt (ANO).

Na projekt výměny oken budou čerpat Alžbětiny lázně od ministerstva průmyslu a obchodu dotaci osm milionů korun. To je zhruba 30 procent z celkových 26 milionů korun, které má výměna oken stát.

Paralelně s tím dopracovávají lázně i projekt kompletní rekonstrukce krovu a střešního pláště. Hotová je už dokumentace pro stavební řízení a na přelomu ledna a února by měly Alžbětiny lázně už mít i prováděcí projekt s rozpočtem. Zatím se odhadované náklady pohybují okolo 40 milionů. Na sanaci střechy ale zatím lázně nenašly vhodný dotační program, který by s financováním pomohl.

Alžbětiny lázně ve Smetanových sadech jsou největším balneoprovozem v Karlových Varech, v němž je poskytováno na 60 druhů lázeňských procedur, využívajících vřídelní vodu a rašelinu. Lázně jsou rovněž největším odběratelem vřídelní vody ve městě. Samotná budova z roku 1906 je však v současnosti ve špatném stavu. Kromě vysokých energetických nákladů do provozu Alžbětiných lázní zasáhla i pandemie koronaviru a téměř úplný výpadek zahraničních klientů. I když jsou lázně v plném provozu, spoléhat nyní musejí jen na klienty zdravotních pojišťoven nebo samoplátce z Česka. I proto musí město provoz lázní dotovat mnoha miliony korun ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované