Hlavní obsah

Autobusoví dopravci požádají Karlovarský kraj o zálohu kvůli cenám nafty

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Autobusoví dopravci v Karlovarském kraji se obrátí na kraj se žádostí o mimořádnou zálohu kvůli rychle rostoucí ceně paliv. Kraj dotuje autobusové linky v rámci závazku veřejné služby.

Článek

Náklady na provoz linek ale kvůli zdražování nafty rychle rostou. "Už jsme o tom předběžně jednali na Karlovarském kraji. Dnes nebo zítra nejpozději budeme žádat Karlovarský kraj, se kterým máme hlavní smlouvu, o mimořádnou zálohu s tím, že podle vývoje situace v nejbližších dnech a týdnech budeme situaci řešit dál. V současné chvíli potřebujeme ale peníze, abychom mohli vůbec tu naftu zaplatit. Dopis zřejmě odejde za všechny dopravce," řekl ředitel Autobusů Karlovy Vary Zdeněk Suchan.

Jen za poslední týden zdražila v Karlovarském kraji nafta o 2,22 koruny a v průměru stojí u čerpacích stanic 38,46 koruny. Je to o 10,75 Kč více než před rokem. Pohonné hmoty v Česku jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii. Podle analytiků přesáhne průměrná cena benzinu 40 korun. Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v ČR je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině.

Podle Suchana se nyní nedá ani odhadovat, jak se ceny nafty budou v dalších týdnech vyvíjet. Jednou z možností, jak vyšší náklady kompenzovat, by podle něj bylo zvýšení cen jízdného. "Teď ale ještě určitě ne, to by se muselo projednat. Navíc je otázkou, jestli by pak lidé na vyšší jízdné měli, sami musí řešit zdražování paliv, energií a dalších položek," doplnil Suchan.

Cena nafty se na celkových nákladech podílí zhruba z jedné čtvrtiny. Nejvyšší podíl mají mzdové náklady. I ty ale v poslední době rostly. Při objemu nafty, kterou autobusoví dopravci nakupují, by se podle prvních odhadů náklady na zajištění dopravní obslužnosti v Karlovarském kraji mohly zvýšit kvůli cenám nafty až o nižší desítky milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované