Hlavní obsah

Bary v centru Karlových Varů musí ode dneška zavírat dříve

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Noční bary v některých ulicích v centru Karlových Varů musí ode dneška zavírat od neděle do čtvrtka o půlnoci, v pátek a sobotu nejpozději ve 2:00 následujícího dne. Nařizuje to vyhláška, která dnes nabyla účinnosti.

Článek

Město chce touto cestou omezit časté rušení nočního klidu, výtržnosti a další negativní jevy, které se v blízkosti barů odehrávají. Podle provozovatelů barů je to ale zásah do podnikání.

Vyhlášku přijali karlovarští zastupitelé loni v prosinci s ještě přísnější provozní dobou, do 23:00 od neděle do čtvrtka a po zbytek týdne do 1:00. Platnost vyhlášky ale město odložilo. Mezitím chtělo vedení města jednat s provozovateli o možnostech, jak problémy v. ulicích Dr. Engla, Dr. Davida Bechera, Jaltská, Zeyerova a částečně T. G. Masaryka omezit. Jednání nakonec vedla až k podpisu memoranda, ve kterém se bary zavázaly přijmout opatření, která by bránila tomu, aby jejich hosté trávili čas na ulici. Šlo například o vybudování kuřáren uvnitř podniků, zákaz vynášení nápojů mimo bar nebo zavedení ochranky.

Ačkoli provozovatelé barů podmínky znali už od začátku roku, podle vedení města se ani krátce před červnovým termínem, do kdy byla platnost vyhláška odložena, nic nezměnilo. V polovině května proto zastupitelé potvrdili termín platnosti vyhlášky na červen s tím, že jen o hodinu prodloužili otevírací dobu.

Na hluk, nepořádek a rvačky si stěžují zejména obyvatelé okolních domů. Kvůli výtržnostem a stížnostem do centra města opakovaně musí jezdit městská policie i Policie ČR. Podle názoru velitele městské policie je to i tím, že se na malém území koncentruje hned několik nočních barů a hosté tak mezi nimi pendlují.

Provozovatelé barů se ale hájí tím, že nemohou nijak zasahovat mimo prostory svých podniků a nemohou nést odpovědnost za chování lidí, kteří se na ulici shromažďují. Spíše vytýkají městské policii, že není ochotná zasahovat a pokutovat nepatřičné chování. Omezení provozní doby bude pro bary značně omezující, největší návštěvnost mají okolo 23:00. Pokud se provozní doba omezení, upozorňují na to, že se naopak více lidí z barů vyhrne ven ve stejný čas a řada z nich se na ulici bude bavit dál.

Reklama

Doporučované