Hlavní obsah

Chebské divadlo uvede hru Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Západočeské divadlo v Chebu uvede v sobotu premiéru komedie trojice kalifornských dramatiků a herců Adama Longa, Daniela Singera a Jesse Winfielda s názvem Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách.

Článek

Zábavný výtah ze všech dochovaných Shakespearových her vznikl už v 80. letech, úspěch měl na jevištích celého světa. V Česku text proslavila inscenace Divadla z Dlouhé, kde se drží na repertoáru dlouhých 13 let.

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách je velkou příležitostí pro všechny tři zúčastněné herce, kteří během jednoho večera přeskakují z jedné role do druhé a zároveň je vtipně komentují z pozice dnešního člověka. Řadu scén textově dotvářejí během zkoušení, takže jsou zároveň spoluautory celé komedie. V chebské inscenaci jsou těmito herci zkušený Petr Németh, nováček souboru Petr Urban a stálý host z karlovarské činohry Viktor Braunreiter.

Režii měla Hana Marvanová, která už s chebským souborem spolupracovala v předloňské sezoně na inscenaci zcela odlišného žánru, křehké jiskřivé komedii od Niagarských vodopádů Smith & Wesson. „Pokud máte inteligentní herce, o které se můžete opřít, je to radost. Většinou si texty spolu s herci v rámci stavby situací upravujeme, ale v takovémto rozsahu jsem se s tím setkala naposledy na škole,“ řekla o zkoušení hry a průběžném dotváření textu.

Tvůrčí tým byl z velké části totožný jako v případě Smithe & Wessona, hudbu složila Kristýna Hulcová, pohybovou spolupráci měl na starosti Lukáš Šimon a dramaturgii Martina Pokorná. Scénu, tvořenou variabilními pojízdnými schodišti, a plejádu bizarních kostýmů navrhl výtvarník a designér Jan C. Löbl, který spolupracuje s chebskou scénou poprvé.

Premiéra se odehraje na jevišti Západočeského divadla v sobotu 11. prosince, nejbližší reprízy jsou na programu ve čtvrtek 30. prosince a v sobotu 22. ledna.

Reklama

Doporučované