Hlavní obsah

Karlovy Vary znovu nabídnou ke koupi hotel Trocnov. Opozice nesouhlasí

Foto: Getty Images

Karlovy Vary.

Reklama

Město Karlovy Vary znovu nabídne k prodeji lázeňské sanatorium Trocnov. Opoziční Piráti ale proti prodeji sepsali petici.

Článek

Zatímco vedení města chce objekt, který je nyní nevyužívaný a potřeboval by investice, prodat nejvyšší nabídce, podle Pirátů stav hotelu není tak špatný a prodej by byl pro město nevýhodný. Při prvním pokusu o prodej licitací byl ale jen jeden zájemce, řekla ČTK primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

„Do výběrového řízení na licitaci hotelu Trocnov se původně přihlásili dva uchazeči, ale bohužel jeden z nich nedodal včas potřebné doklady. Proto došlo ke zrušení licitace a bude vyhlášena nová soutěž. Licitaci jsme zvolili právě proto, abychom dostali co nejvyšší částku. Pokud cena nebude dostatečná, tak k prodeji hotelu Trocnov nedojde,“ řekla ČTK Pfeffer Ferklová.

Magistrát připravil pro zastupitele nedávno prohlídku objektu, aby ukázal, jaké technické závady budova má. Piráty prohlídka nepřesvědčila. „Ačkoliv stavba rozhodně nezáří novotou a rekonstrukce bude potřeba, domníváme se, že prodej by byl pro město stále nevýhodný. Jsme přesvědčeni, že peníze z prodeje objektu se z už tak téměř vyprázdněné obecní kasy vypaří během mrknutí oka. Z něčeho město své neudržitelné hospodaření financovat musí,“ komentovala navrhovaný prodej Trocnova zastupitelka Barbora Hradečná (Piráti).

To ale primátorka odmítá. Jak uvedla, pokud bude majitelem město a vilu si ponechá, kromě peněz na památkové opravy budou potřeba i další miliony na provozní náklady. I případná změna využití objektu by byla investičně náročná. Vybavení hotelu podle ní už neodpovídá moderním požadavkům klientů lázeňských zařízení ve městě. I proto je podle magistrátu vhodnější objekt nabídnout k prodeji a hledat kupce, který by do sanatoria investoval.

Jenže podle opozice je prodej v současné době nevýhodný i z toho pohledu, že celé lázeňství ve městě se nyní potýká s těžkými dopady koronavirové pandemie, která výrazně snížila počty zahraničních klientů karlovarských lázeňských domů.

Reklama

Doporučované