Hlavní obsah

Karlovy Vary připravují projekt dostupného družstevního bydlení

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Karlovy Vary připravuje projekt družstevních bytů. Chce ve spolupráci se soukromými investory nabídnout dostupnější variantu bydlení zejména pro mladé lidi. Využít chce městské pozemky v rozvojových lokalitách.

Článek

„Karlovy Vary se dlouhodobě potýkají s tím, že nemají dostatečný bytový fond, který by byl určený i pro lidi, kteří nemají vysoké příjmy, a mladé, kteří začínají. Kdysi fungovalo družstevní bydlení, ke kterému se chceme vrátit. Máme pozemky, sice nemáme finanční prostředky, abychom stavěli, ale jsou tu investiční partneři. Hledáme proto možnosti, jak spolu s nimi znovu zpřístupnit bydlení lidem, kteří nemají na vysoké úvěry nebo hypotéky,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Podle primátorky by šlo o formu PPP projektu, tedy spolupráci soukromého a veřejného sektoru. Město i investor by se stali členy družstva a postavené byty by pak mohli získat zájemci o bydlení. Řádově by mohlo jít až o stovky bytů, které by se ale stavěly po etapách, podle zájmu o byty.

Protože ale podobný koncept výstavby bytů není obvyklý, město nyní připravuje právní podklady tak, aby byl projekt dostupného družstevního bydlení do podzimu připravený a po komunálních volbách by jej mohlo nové zastupitelstvo využít.

V první fázi město zvažuje využít pozemky v Drahovicích. Pokud by se projekt osvědčil, bylo by možné podobným způsobem, spoluprací se soukromými investory, uskutečnit další další záměry města.

Reklama

Doporučované