Hlavní obsah

Městem pro byznys v Karlovarském kraji je letos Cheb

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vítězem letošního ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys se v Karlovarském kraji stalo město Cheb. Podnikatelské prostředí má dobrou úroveň také v Karlových Varech a Mariánských Lázních.

Článek

Výzkum zpracovává už 15 let analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy. Výsledky dnes oznámila v tiskové zprávě. Mezi šesti obcemi s rozšířenou působností jsou na konci Sokolov a Kraslice.

Cheb dosáhl se značným odstupem nejlepšího výsledku mezi městy s rozšířenou působností v Karlovarském kraji v přístupu veřejné správy. Uspěl také v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí, které se podnikatelům dostávají ze živnostenských odborů. Cheb má rovněž podle výzkumu kvalitní webové stránky z pohledu podnikatelů, kteří na nich naleznou v přehledné formě vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správou.

V hospodaření se Cheb může pochlubit nulovými náklady na dluhovou službu. Dostatek peněz vynakládá zejména na veřejnou dopravu a bydlení. Podíl čerpaných dotací na příjmech města je v krajském srovnání velmi vysoký. V regionu má Cheb také nejvyšší podíl firem s více než 250 zaměstnanci v přepočtu na počet ekonomických subjektů.

„Mne osobně těší, že jsme uspěli v kategoriích, jako je vstřícnost úřadu vůči podnikatelům a zprostředkovávání informací, protože to je věc, kterou můžeme přímo ovlivnit. Myslím si, že náš živnostenský úřad a odbor správních činností v tomto směru odvádí dobrou práci. Jinak v Chebu chystáme nové rozvojové plochy, které budou určeny pro podnikání a chceme rozvíjet komplexně koncept bydlení. Chceme uvolnit další rozsáhlé plochy, které mohou sloužit k ubytování zaměstnanců,“ komentoval výsledky výzkumu starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

V pořadí druhé Karlovy Vary mají v regionu nejvyšší počet právnických osob, ale také vysoký počet živnostníků i ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele. Radnice vynakládá nadprůměrné finance do sportu a dopravy. Webové stránky města lze z pohledu podnikatele zhodnotit jako kvalitní, město jde rovněž příkladem v elektromobilitě, má nejen v kraji nadprůměrný počet dobíjecích stanic.

Třetí Mariánské Lázně pak investují nadprůměrné výdaje do kultury, ale také do sociální péče. K dobrým výsledkům z hlediska hospodaření přispívá vysoká likvidita a nulové náklady na dluhovou službu. Počet úředních hodin, které město nabízí podnikatelům, ale nejen jim, aby si vyřídili vše potřebné, je v kraji nejvyšší.

Analytici agentury Datank, která stojí za výzkumem dat, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku.

Reklama

Doporučované