Hlavní obsah

Sokolov bude mít do konce roku dvě nové takzvaně chytré zastávky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Sokolov do konce roku osadí na nejfrekventovanější místa takzvané chytré zastávky, které budou cestujícím poskytovat aktuální údaje o spojích MHD.

Článek

Smart zastávky budou sloužit v ulici Jednoty v centru města a Závodu Míru na sídlišti Michal. Město vyjdou zhruba na dva miliony korun, řekl dnes novinářům starosta Petr Kubis (ANO).

Inteligentní zastávky budou plnit několik funkcí. „Zastávka bude opatřena defibrilátorem, tísňovým tlačítkem v případě, že člověk bude potřebovat pomoc, tak aby se dostal neprodleně na městskou policii. Zásadní bude, že tam bude informační panel, kde občan nalezne důležité informace o městě a samozřejmě i jízdný řád,“ uvedl Kubis.

Na zastávku bude dohlížet kamera, která bude napojena na městskou policii. Radnice uvažovala i o wi-fi hotspotech, kde by se lidé mohli zdarma připojit k internetu. Záměr ale zamítla kvůli tomu, že by se u zastávek srocovala určitá skupina obyvatel.

Před časem nechala radnice vyměnit všechny autobusové zastávky ve městě za nové. Skoro čtyři desítky zastávek vyšly na čtyři miliony korun. Na skleněných výplních jsou barevné polepy, které informují cestující o zajímavostech a historii města.

Sokolov se instalováním smart autobusových zastávek zařadí mezi další města s obdobným přístupem, jako například Kolín, Český Krumlov, Mělník, Kladno nebo Písek. Chytré zastávky by podle vedení města měly zvýšit atraktivitu veřejné dopravy a tím zlepšit kvalitu života obyvatel ve městě. Na jejich pořízení žádala radnice o dotaci, nebyla ale úspěšná.

V kraji mají chytré zastávky už například v Karlových Varech. Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) získal na moderní technologie pro MHD dotace z Integrovaného programu rozvoje území Karlovy Vary. Pokryly až 85 procent nákladů.

Reklama

Doporučované