Hlavní obsah

Sokolov poskytne příchozím praktikům i zubařům až půlmilionovou dotaci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sokolov chce dotacemi podpořit dostupnost zdravotních služeb ve městě. Slibuje si od toho zřízení nových praxí praktických lékařů i zubařů a udržení nynějších praxí, jejichž lékaři odcházejí do důchodu.

Článek

Příchozí lékař může získat až 500 tisíc korun, musí ale zůstat alespoň tři roky. Dotace může být určena na úhradu mzdových nákladů na zdravotní sestru či asistenta, na vybavení ordinace nebo na úhradu nájemného či energií. Vedení města uvolnilo pro letošní rok pět milionů korun. Návrh rady musí ještě schválit zastupitelstvo města.

„Měla by to být nová ordinace, ale může to být i na stávající, kdyby chtěl někdo koupit již zařízenou ordinaci. Chceme, aby ordinační hodiny byly 30 hodin týdně a aby tady byl minimálně tři roky, nejlépe napořád,“ řekl místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček (Hnutí pro město Sokolov).

V Sokolově, kde žije asi 23 tisíc obyvatel, chybějí zejména pediatři a zubaři. Mnozí z lékařů odcházejí do důchodu a není za ně náhrada. Někteří lidé, kterým skončí jejich lékař, musí hledat nové praktiky v okolních městech. Praktici i zubaři ale chybějí po celém kraji. V Sokolově je k dispozici dokonce několik zařízených ordinací, v současné době jsou ale bez lékaře.

V případě, že se finanční podporou nepodaří získat nové lékaře, vyčlenilo město v rozpočtu 10 milionů korun pro další možnosti. „Chtěli bychom například vytvořit něco jako městský lékařský dům, ale to je do budoucna,“ řekl Sedláček.

Město dosud podporovalo příchozí praktiky benefity, jako je městský byt nebo možnost umístění dítěte v mateřské škole. Radnice se snaží nabízet i parcely pro výstavbu rodinných domů, dvě již vyčlenila nedaleko sídliště Vítězná.

Reklama

Související témata:

Doporučované