Hlavní obsah

Sokolov chystá prohlídkovou trasu v dosud nepřístupných prostorách kláštera

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Sokolov chystá prohlídkovou trasu v dosud nepřístupných prostorách klášterního kostela sv. Antonína Paduánského. Návštěvníci poprvé uvidí původní dřevěné krovy, věž se zvonem či sklepení se zachovalou valounovou dlažbou.

Článek

Barokní stavba ze 17. století je součástí areálu bývalého kapucínského kláštera, se kterým je chráněna jako kulturní památka. Prostory by mohly být přístupné za tři až pět let, řekl dnes ČTK sokolovský radní Erik Klimeš (ANO).

V první fázi chce vedení památky zpřístupnit takzvanou rajskou zahradu, což je venkovní prostor mezi budovami kláštera. Sloužit by měla jak pro kulturní a hudební akce, tak i pro svatební obřady. „Trasa by pokračovala na půdu, ty prostory jsou tam fascinující, téměř původní. Zajímavé je to hlavně pro člověka, který má rád historii či architekturu. Byla by to jedna z dalších turistických zastávek v Sokolově,“ řekl Klimeš.

Na zpřístupnění nových prostor se připravuje projekt. Stát by měl 1,2 milionu korun a na jeho pořízení zažádala městská organizace o krajskou dotaci. Celkové náklady na úpravu prostorů pro návštěvníky se nyní podle Klimeše těžko odhadují.

„Jelikož je to půda, tak naše představa je vestavět tam dřevěnou, bezpečnou cestu z lávek, schodů a mostů. Součástí budou i cedulky k jednotlivým konstrukčním prvkům krovu,“ uvedl jednatel. Prostory budou přístupné s průvodcem. V objektu se počítá také se stavbou pokladen a sociálního zázemí.

Kapucínský klášter byl založen v období masového zakládání kapucínských klášterů v Čechách v 17. století. Postaven byl na popud majitele panství a kancléře Českého království Jana Hartvika Nostice. Tvoří ho soubor budov konventu obklopujících čtvercový rajský dvůr s kruhovou studnou. Areálu dominuje klášterní kostel s barokním trojúhelníkovým štítem. V 50. letech byl komplex poničen.

Celkovou rekonstrukci kostela provedlo město až počátkem 90. let. Objekt a vnitřní prostor kostela byl přebudován na výstavní a koncertní síň. V klášterní kryptě je rodinná hrobka šlechtického rodu Nosticů. Hrobku uvedlo město do původního stavu.

Reklama

Doporučované