Hlavní obsah

Hradec Králové nájemné z nebytových prostor zvedat nebude, mohl by až o inflaci

Foto: Getty Images

Hradec Králové (ilustrační foto).

Reklama

Radnice Hradce Králové nebude podnikatelům pro rok 2023 zvyšovat nájemné v nebytových prostorách města. Neuplatní takzvanou inflační doložku.

Článek

Zachování stávajícího nájemného pokládá za podporu podnikatelů v době zdražování energií a dalších nákladů. Při uplatnění inflační doložky by radnice mohla nájemné zvýšit až o 13,5 procenta, a vyinkasovat tak do rozpočtu navíc téměř 6,5 milionu korun.

„V současné době, kdy podnikatelům narůstají náklady nejen na energie, ale také materiál a výrobu, jsme se rozhodli upustit od požadavku uplatnění inflační doložky. Chceme tím podpořit všechny podnikatele a třeba i motivovat ty nové, kteří by mohli městské nebytové prostory začít využívat,“ uvedl dnes primátorčin náměstek pro správu majetku Pavel Vrbický (Piráti).

Případné uplatnění inflační doložky, kterou má město zahrnutou v nájemních smlouvách, by se podle náměstka týkalo více než 1000 nájemců. Pronajatých je v současné době přibližně 900 obchodů či kanceláří a 600 garážových stání ve vlastnictví města.

O nájmech pro rok 2024 bude radnice rozhodovat v budoucnu. „Uvidíme, jak se bude ekonomická situace vyvíjet v příštím roce. Podle toho bychom se rozhodli, do jaké výše bychom uplatnili inflační doložku pro nájemné na rok 2024,“ uvedl Vrbický.

V Hradci Králové se cena pronájmu nebytových prostor pohybuje od 600 po 5000 korun za metr čtverečný za rok s ohledem na jejich lokalitu, velikost a stav. Nebytové prostory radnice pronajímá formou výběrových řízení.

Reklama

Doporučované