Hlavní obsah

Hradec Králové zvažuje jízdné v MHD pro děti jen za 100 korun ročně

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Stotisícový Hradec Králové zvažuje zavedení jízdného v městské hromadné dopravě pro děti od šesti do 15 let za 100 korun ročně.

Článek

Záležet bude mimo jiné na tom, zda město bude mít v rozpočtu peníze na zvýšení dotace dopravnímu podniku, který by zavedením stokorunového ročního jízdného přišel za rok o 15 až 18 milionů korun. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (za ANO).

Nyní děti od šesti do 15 let stojí jízda placená městskou kartou osm korun a papírovou jízdenkou 12 korun. Dvanáctiměsíční školní jízdenka stojí 1480 korun, šestiměsíční je za 980 korun. Možnost cestovat ročně za 100 korun mají již nyní v Hradci Králové senioři starší 70 let.

Zavedením tarifu 100 korun ročně pro děti by město podle Marka pomohlo v současné době zdražování rodinám s dětmi. Odhadl, že možnost levného cestování by mohlo využívat kolem 18 000 dětí. Nešlo by přitom jen o děti s bydlištěm v Hradci Králové.

Možnost nového dětského tarifu by nyní měly podle Marka projednat příslušné výbory a komise města, v platnost by tarif mohl vstoupit do konce letošního roku.

Primátor Alexandr Hrabálek (ODS) doplnil, že úpravy tarifů MHD by měly nastat na konci roku v souvislosti se zavedením nového odbavovacího systému v MHD a dětský tarif za 100 korun by neměl být jedinou změnou. Poznamenal, že o tarifech připravených současným vedením města by mohlo rozhodovat již nové vedení vzešlé z podzimních voleb.

Nový odbavovací systém by měl umožnit platit jízdné bezkontaktně bankovní kartou, prostřednictvím chytrého telefonu či hodinek a také kartami regionální veřejné dopravy. Systém za 24,9 milionu korun bez DPH městu dodá společnost EM TEST ČR.

Město Hradec Králové má na provoz dopravního podniku letos připravenou dotaci 293,9 milionu korun, meziročně to je o 12 milionů korun více. Kvůli epidemii covidu podnik vozí proti minulým letům o 25 až 30 procent méně cestujících. Před epidemií v roce 2019 podnik přepravil 38 milionů lidí.

Reklama

Doporučované