Hlavní obsah

Jičín uzavřel smlouvy na stavbu sítí pro byty v lokalitě Kasárna za 208 milionů

Foto: Pixabay.com

Jičín. (Ilustrační foto).

Reklama

Představitelé města Jičína podepsali smlouvu na výstavbu sítí, komunikací a veřejných prostranství pro novou obytnou čtvrť na místě bývalých kasáren. Jde o největší investici v novodobé historii sedmnáctitisícového města.

Článek

Za 208 milionů korun s DPH dílo vybuduje sdružení firem Eurovia CS a Stavoka Kosice. Stavba by měla být hotová v první polovině roku 2025. Desetihektarový areál Kasárna leží nedaleko centra města a z pohledu bydlení jde o velmi atraktivní místo. V areálu by mělo vzniknout zhruba 200 bytů, z toho asi čtvrtina v rodinných domech. V plánech je i stavba mateřské školy. Lokalita je mezi vilovou čtvrtí Čeřovka a známou Valdštejnskou lipovou alejí.

Uprostřed čtvrti bude malé náměstí, lokalita získá novou zeleň a herní prvky pro děti. Součástí díla je i výstavba teplovodu a rekonstrukce ulice Čsl. armády. Stavbaři také z areálu odstraní starou dvoupodlažní kasárenskou budovu.

Většinu investice do infrastruktury bude město platit z úvěru 180 milionů korun. Splácet jej začne v posledním čtvrtletí 2025, poslední splátka je plánována na rok 2037. Splacení však může být výrazně rychlejší podle toho, jak město bude inkasovat peníze z prodeje parcel pro stavbu rodinných a bytových domů. Nyní Jičín žádné úvěry nemá.

Město kromě kontraktu se sdružením Eurovia - Stavoka současně podepsalo smlouvu na zajištění technického dozoru a bezpečnosti práce na stavbě, který pro město za 3,5 milionu korun včetně DPH udělá sdružení firem Fram Consult a Ipsum CZ. Radnice také uzavřela s ČSOB smlouvu o úvěru s Československou obchodní bankou.

"Podpisem těchto smluv končí významná etapa přípravy lokality Kasárna. Věřím, že našim občanům vytvoříme podmínky k samotné výstavbě rodinnými domky a obytnými domy," uvedl starosta Jan Malý (ANO).

Parcely hodlá město prodávat formou elektronické aukce. "O podrobnostech ani o zahájení prodeje ještě není rozhodnuto. Město o tom bude včas informovat," uvedl mluvčí. Územní studii a katalog vzoru domů v lokalitě městu na základě vítězství v architektonické soutěži v roce 2014 zpracovala kancelář Cuboid architekti.

Rozsáhlý armádní areál město získalo mezi lety 2000 až 2006. V letech 2012 a 2013 většinu budov v areálu zbouralo. Zachovalo z něj jen dvě kasárenské budovy nejblíže centru města, které společnost SeneCura od loňského října přestavuje na domov seniorů. Kasárenské budovy SeneCura koupila od města za 11,65 milionu korun.

Původně měli kasárenský areál přebudovat výhradně soukromí investoři. Ani jeden ze dvou pokusů předat lokalitu soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v úpravách a využití atraktivního místa bude pokračovat samo.

Reklama

Doporučované