Hlavní obsah

Mobilní hospic a ambulance paliativní péče Červený Kostelec mají nové zázemí

Ilustrační foto.

Reklama

Oblastní charita Červený Kostelec zahájila provoz nového Centra denních a terénních služeb. Tvoří jej mobilní hospic, ambulance paliativní péče se stacionářem léčby bolesti, ošetřovatelská služba a půjčovna pomůcek.

Článek

Centrum vzniklo nákladem přes 31 milionů korun rekonstrukcí památkově chráněných bývalých ateliérů sochaře Břetislava Kafky. Sociálních služeb kostelecké charity využívá přibližně 400 až 500 pacientů. Dosud služby sídlily v několika objektech oblastní charity ve městě a ode dneška fungují na jednom místě. "Vlastní stěhování do nového centra se odehrálo 24. února, podílely se na něm desítky lidí," uvedl Michal Klemm z kostelecké charity.

Kostelecká oblastní charita provozuje v Červeném Kostelci především Hospic Anežky České, který vznikl v roce 1995 jako první zařízení svého druhu v zemi. Část sociálních služeb měla zázemí právě v hospici.

Rekonstrukcí Kafkových ateliérů, které vznikly za první republiky, charita navázala na otevření denního stacionáře pro zdravotně handicapované se zázemím pro pečovatelskou službu v roce 2020. Tyto služby umístila do opravené Kafkovy vily, která s ateliéry sousedí. Předloňská investice činila 21 milionů korun. Všechny služby terénní a ambulantní péče tak má charita nyní soustředěné v areálu Kafkovy vily v ulici Koubovka.

V areálu u Kafkovy vily charita ještě letos plánuje vybudovat objekt se čtyřmi byty chráněného bydlení asi za 16 milionů korun.

Na rekonstrukci ateliérů poskytl charitě Královéhradecký kraj dotaci, která zaplatila asi 38 procent nákladů. Na letošní stavbu chráněného bydlení má charita dotaci z evropských fondů a od státu ve výši 65 procent. Zbytek nákladů charita platí z vlastních zdrojů.

Reklama

Doporučované