Hlavní obsah

Praha připraví plán péče o duševní zdraví, rozšíří psychiatrické služby

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Příspěvková organizace hlavního města Metropolitní zdravotnický servis (MZS) připraví plán rozvoje péče o duševní zdraví v metropoli. Měl by mimo jiné navrhnout rozšíření psychiatrických a psychologických služeb v metropoli.

Článek

Dokument bude vycházet z regionálního plánu, který vznikl pod ministerstvem zdravotnictví. Město k tomu musí změnit zřizovací listinu MZS, ve čtvrtek o tom budou hlasovat zastupitelé.

Město předloni schválilo memorandum o reformě péče o duševní zdraví s ministerstvem zdravotnictví a spolupracuje s Psychiatrickou nemocnicí Bohnice. Plán rozvoje služeb by měl být hotov příští rok a na základě dokumentu ministerstva přibudou konkrétní opatření. „Jde o rozšíření sociálních a sociálně-zdravotních služeb, včetně takových věcí, jako je krizová pomoc a krizová lůžka,“ dodala radní Milena Johnová (Praha Sobě) Na jednání výboru zastupitelstva pro zdravotnictví.

Dokument by měl podle ní také navrhnout rozšíření sítě center duševního zdraví určených pro lidi s duševním onemocněním. Prvním krokem ke vzniku dokumentu nyní bude schválení změny zřizovací listiny MZS, která organizaci umožní s přípravou začít.

Magistrát nedávno schválil memorandum s bohnickou léčebnou ohledně rozvoje služeb pro její pacienty. „Připravujeme kapacity komunitních služeb pro pacienty, kteří jsou limitováni nedostatkem komunitních služeb, protože Praha je tradičně od 50. let vyvážela zejména do pohraničí,“ řekla radní. V první fázi má vzniknout 50 lůžek a cílem je, aby mohli v metropoli zůstat všichni lidé s duševním onemocněním, kteří se pro to rozhodnou.

Podle dřívějších informací Praha provozuje 14 zařízení pro lidi se zdravotním postižením, tři čtvrtiny kapacit jsou mimo metropoli. Největším zařízením pro osoby se zdravotním postižením do 65 let je domov v Terezíně, kde v jednom objektu bývalých kasáren žije 250 lidí s duševním onemocněním. Praxe vyvážení lidí s postižením mimo jejich bydliště přitom podle magistrátu porušuje Úmluvu o právech osob se zdravotním postižení, kterou Česká republika ratifikovala v roce 2009. S přesuny lidí s postižením z 11 mimopražských domovů do metropole už město podle dřívějších informací začalo.

Johnová po nástupu do funkce koncem roku 2018 zahájila sérii auditů sociálních zařízení, zejména těch umístěných mimo Prahu. Provedené audity podle radní nejprve odhalily pochybení v Domově Svojšice na Kolínsku, jehož ředitele Vítězslava Formana vedení města odvolalo. Následovaly audity v dalších třech zařízeních, po nichž rezignovali ředitelé Centra sociálních služeb Praha (CSSP) Tomáš Ján a domova Zvíkovecká Kytička na Plzeňsku Jana Česká.

Reklama

Doporučované