Hlavní obsah

Na Rychnovsku začala stavba druhé části silničního obchvatu Opočna

Foto: ŘSD

Ilustrační foto.

Reklama

Na Rychnovsku dnes oficiálně začala druhá etapa výstavby silničního obchvatu třítisícového Opočna. Investice téměř za 220 milionů korun souvisí s rozvojem průmyslové zóny Solnice - Kvasiny, v níž má závod automobilka Škoda Auto.

Článek

Stavba je naplánovaná na tři roky a propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem a Hradec Králové. Obchvat o délce 1,5 kilometru postaví za 218,7 milionu korun s DPH sdružení firem M-Silnice a Eurovia CS. Obchvat je přeložkou silnice II/298, která je jednou z hlavních tras z Hradce Králové do Orlických hor. Po dokončení přeložky bude obchvat Opočna hotov.

„Centrum Opočna je zvláště v posledních letech zatížené nadměrnou dopravou. První část obchvatu, kterou kraj dokončil před téměř dvěma lety, přinesla místním jen dílčí úlevu. Tato stavba je významná vzhledem k dopravnímu napojení na nově dokončenou dálnici D11 do Jaroměře a také jako přístupová komunikace do Orlických hor,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Délka budovaného úseku silnice je sice kratší než zprovozněná část, ale podle hejtmanství po technické i finanční stránce náročnější. „Komunikace musí překlenout údolí Zlatého potoka. Nový most o čtyřech polích bude mít rozpětí 129 metrů a šířku 12,5 metru. Stavba se navíc musí vypořádat se ztíženými geologickými podmínkami údolní nivy. Je také nezbytné vystavět tři opěrné zdi,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Součástí stavby budou přeložky účelových komunikací, kanalizačních a vodovodních přípojek a veřejného osvětlení. Výstavba silnice si vyžádá také úpravu meliorací a následnou rekultivaci okolí. Součástí projektu jsou i nové chodníky a nové nasvícení kruhové křižovatky.

Výstavba druhé části obchvatu Opočna by měla omezit provoz minimálně. „Omezení si vyžádá pouze závěrečné napojení na stávající silniční síť. Stavba bude dokončena na jaře roku 2025,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Severní, již hotová část obchvatu z centra Opočna odvedla především auta na trase mezi Českým Meziříčím a Dobruškou, druhá, budovaná část obchvatu povede západně od města. Na severní část obchvatu se napojí na kruhovém objezdu v Nádražní ulici.

Archeologové v trase druhé části obchvatu objevili stopy germánského osídlení z období 100 až 250 let našeho letopočtu, konkrétně šlo o pozůstatky dvou chat čtvercového půdorysu a zbytků keramiky.

Dvoukilometrová část obchvatu Opočna zhruba za 150 milionů korun, která se začala stavět v březnu 2019, byla dokončena v létě roku 2020. Stalo se tak až na druhý pokus. První otevření se slavnostním stříháním pásky se odehrálo již v srpnu. Ukázalo se ale, že se tak stalo bez souhlasu silničního správního úřadu v Dobrušce. Proto kraj musel novou silnici za 147 milionů korun s DPH po sedmi dnech uzavřít.

Reklama

Související témata:

Doporučované