Hlavní obsah

Ovocnáři čekají dobrou úrodu, má být 156 155 tun, to by bylo nejvíc od roku 2018

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní sklizeň ovoce v České republice by měla meziročně vzrůst o 17 procent na nadprůměrných 156 155 tun. Měla by tak být nejvyšší od roku 2018. Proti průměru sklizní předchozích pěti let by měla být vyšší o 11 procent.

Článek

Výrazný meziroční nárůst sklizně se čeká u třešní a švestek. Vyplývá to z odhadu, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). „Letošní první odhad sklizně vypadá velmi optimisticky. Všechny hlavní druhy ovoce vykazují nadprůměrnou úrodu. Mrazovým poškozením utrpěly pouze některé odrůdy teplomilného ovoce, které zejména na jihu Moravy vystoupily z dormance (zimního spánku) a následně zmrzly v pupenech,“ řekla Petra Hrabčáková z ÚKZÚZ. Přes poškození mrazy by úroda meruněk měla být z dlouhodobého pohledu průměrná - na úrovni 1500 tun.

Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík označil očekávanou úrodu za mírně nadprůměrnou. „Nepotkala nás zásadní vlna jarních mrazů, pouze začátkem dubna mrazy postihly některá místa s výsadbami meruněk. Dobrá úroda bude u švestek, což je dobrá zpráva pro milovníky povidel i slivovice,“ řekl Ludvík. Připomněl, že v minulosti nebyly u meruněk výjimkou roční sklizně přes 2000 tun.

V dalším vegetačním období by úrodu mohlo podle Ludvíka negativně ovlivnit sucho, a to zejména u výsadeb, které nejsou pod umělou závlahou. „Sucho se pak projeví na kvalitě ovoce, především na velikosti plodů,“ řekl. Některým podnikům v minulých dnech nadělalo velké škody krupobití. „Zasaženy byly kroupami ovocnářské podniky ve středních Čechách a na Pardubicku,“ řekl Ludvík.

Úroda jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, by měla meziročně vzrůst o 16 procent na 127 945 tun. V porovnání s pětiletým průměrem má být vyšší o 11 procent. „Nejvíce se nadále pěstuje odrůda Golden Delicious, následována odrůdami Idared a Jonagold,“ uvedla Hrabčáková.

Úroda třešní, kterou loni a předloni srazily deště v době sklizně, by měla letos vzrůst o 81 procent na 2360 tun. Proti průměru sklizní posledních pěti let to představuje nárůst o 32 procent. Sklizeň višní by měla činit mírně přes 5000 tun, tedy jako loni. Z dlouhodobého porovnání jde u višní o pokles o devět procent.

Sklizeň švestek by měla meziročně vzrůst o 39 procent na 9462 tun. Švestky by tak měly být po jablkách opět ovocem s druhou nejvyšší sklizní a na třetí místo by měly odsunout loni druhé hrušky. U nich odhad předpovídá meziroční nárůst sklizně o deset procent na 8158 tun. Opět velmi slabá úroda - 380 tun - se čeká u broskví, které se v Česku přestávají pěstovat a jejichž sady ovocnáři likvidují.

Na ceny ovoce v obchodech nemá výše úrody u českých sadařů žádný zásadní vliv. Česká republika je v produkci čerstvého ovoce soběstačná jen z 30 až 40 procent, takže ceny ovoce na pultech obchodů se řídí vývojem trhu a cen v Evropě. Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se pohybuje ve farmářských cenách kolem 1,4 miliardy korun.

Ovocnáři upozorňují, že bilanci sklizní a rozměr českého ovocnářství ovlivňuje i to, že v České republice trvale ubývá ovocných sadů. Od roku 2011 se plochy sadů v Česku snížily o 28 procent z tehdejších téměř 18.200 hektarů. Kromě švestek a hrušek šly dolů všechny ovocné druhy. U nejvíce pěstovaných jablek pokles činí 30 procent na 6300 hektarů. Důvodem úbytku sadů je podle ovocnářů nízká rentabilita pěstování ovoce.

Reklama

Doporučované