Hlavní obsah

Přestavba křižovatky v centru Hradce Králové bude rychlejší, ale za úplné uzávěry

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Přestavba frekventované křižovatky Fortna v centru Hradce Králové potrvá proti původním plánům téměř o půl roku méně. Měla by začít v polovině března a hotová by měla být na přelomu let 2022 a 2023.

Článek

Řidiči se budou muset připravit na úplnou uzávěru křižovatky, s níž se při původním termínu dokončení v polovině roku 2023 nepočítalo. Radnice také díky uzávěře křižovatky udělá opravu přilehlého Moravského mostu přes Orlici.

„Podařilo se nám domluvit se se stavební firmou, která v případě celkové uzavírky zvládne stavební práce dokončit na přelomu roku,“ uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS). Přestavbu křižovatky na kruhový objezd udělá za 52,6 milionu korun bez DPH stavební společnost M-Silnice. Opravy a údržbu Moravského mostu udělají městské Technické služby, město náklady na opravu mostu odhaduje na více než 21 milionů korun včetně DPH.

Uzavírka by měla začít v dubnu a trvat přibližně do konce letošního roku. Radnice ví, že uzavírka bude znamenat velké komplikace v dopravě v centru města. „Prosím proto veřejnost, aby k této akci přistupovala s trpělivostí a respektovala nastavené objízdné trasy,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Výjimky z uzávěry budou mít vozidla složek IZS, okresního soudu a v době play-off i extraligového hokejového klubu Mountfiled HK. Trasy linek MHD povedou objížďkami.

Křižovatkou Fortna prochází vnitřní silniční okruh kolem historického jádra stotisícového města a také je na ní důležitý přestupní uzel hromadné dopravy. Současné uspořádání křižovatky ve tvaru písmene T není bezpečné. Na křižovatce a u zastávek MHD se ve špičkách tvoří kolony aut. Na místě bývá mnoho studentů, protože v okolí je několik středních škol, kampus univerzity a vědecká knihovna. U křižovatky leží i okresní soud, kasárna a zimní stadion. Stavbaři předělají křižovatku, silnice, chodníky, parkoviště i zastávky a přestupní stanoviště městských a linkových autobusů.

S opravou Moravského mostu chce město začít nejdříve v květnu, trvat by měla čtyři měsíce. „Na mostě je třeba provést antikorozní nátěr zábradlí, obnovit povrch vozovky a chodníku a opravit mostní závěry. Do spodní části mostu přijdou sítě proti holubům,“ uvedl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (za ANO).

Město chce na přestavbu křižovatky využít dvě dotace z evropského programu IROP, které by mohly pokrýt až 90 procent výdajů.

V těsném sousedství křižovatky město v roce 2019 dokončilo nákladem 26 milionů korun opravu krytého schodiště Bono publico, které spojuje prostor Fortny s historickým Velkým náměstím.

Reklama

Doporučované