Hlavní obsah

Safari Park Dvůr Králové vystavuje botanické ilustrace Joy Adamsonové

Ilustrační foto.

Reklama

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem dnes začala výstava originálů botanických ilustrací od ochránkyně přírody a spisovatelky Joy Adamsonové, kterou proslavil Přiběh lvice Elsy.

Článek

„Výstava se koná v Galerii Zdeňka Buriana v historické administrativní budově zoo,“ řekla mluvčí Safari Parku Dvůr Králové Zuzana Boučková. Výstava potrvá do 25. září.

„Vidět originály botanických ilustrací Joy Adamsonové je unikátem, protože se vystavují jen zcela výjimečně. Do Česka mohl soubor Joyiných děl dorazit díky jejímu propojení s Opavou, kde se narodila,“ uvedla popularizátorka života a díla Joy Adamsonové Zuzana Beranová, která je autorkou jejího životopisu. Beranová do Česka ilustrace Adamsonové přivezla z Velké Británie.

V Safari Parku je ode dneška vystaveno 14 botanických ilustrací Adamsonové, celkem jich vytvořila asi 700, většina z nich tvoří základ expozice národního muzea v Nairobi. „V evropském kontextu se jedná o jedinečnou výstavu originálních ilustrací Joy Adamsonové. Pozoruhodné jsou i tím, že některé zachycené botanické druhy již vyhynuly,“ řekla Boučková.

Soubor botanických ilustrací v safari parku doplní trvalou výstavu osobních předmětů Joy Adamsonové, kterou do Dvora Králové zapůjčila Beranová z vlastních sbírek. „Stalo se tak u příležitosti symbolického přejmenování dvorského pavilonu šelem na Pavilon šelem Joy Adamsonové,“ uvedla Boučková.

Beranová vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově a působila na českých ambasádách v Nigérii, Keni a Zimbabwe a na zastoupení EU v Namibii. Safari park v tiskové zprávě také uvedl, že během pobytu v Keni sbírala reálie o životě Joy Adamsonové a posléze napsala její životopis nazvaný Setkání se smrtí. V letošním roce pak připravila společně s Oldřichem Hyvnarem životopis Joy Adamsonové jako komiks.

V areálu dvorského safari parku se koná také akce nazvaná Africké dny přibližující africkou kulturu, která vyvrcholí o víkendu africkým tržištěm. Součástí je i prezentace humanitárních organizací nebo záchranných projektů pro ohrožená zvířata, uvedli zástupci safari parku. Více o programu Afrických dnů je na webu.

Joy Adamsonová se narodila 20. ledna 1910 v Opavě. Příběh o lvici Else, kterou vychovala a vrátila do divočiny, se stal i filmovým trhákem, ale zejména upozornil miliony lidí na osud velkých afrických šelem. Adamsonová přispěla i k tomu, že zoo vytvořily příznivější podmínky pro zvířata, a založila několik národních parků v Africe, kde strávila většinu života. Adamsonová zemřela v lednu 1980 v keňském národním parku Shaba, kde ji zabil jeden z jejích zaměstnanců.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf. Patří v kraji k nejnavštěvovanějším turistickým cílům.

Reklama

Doporučované