Hlavní obsah

V hradeckém kraji bude poprvé Burza filantropie. Má podpořit neziskový sektor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na základě licence od společnosti Koalice nevládek Pardubicka bude akci organizovat kraj, který sehraje roli prostředníka mezi neziskovými a sociálními organizace a donátory.

Článek

Neziskové organizace tak budou mít šanci získat podporu od podnikatelů či veřejné správy. ČTK o tom dnes informovali zástupci hejtmanství. Burza filantropie vznikla v Pardubickém kraji, kde se koná od roku 2011, postupně se rozšiřuje do dalších regionů a jejím cílem je podpořit neziskový sektor.

Burza umožňuje osobní setkání dárců a zástupců neziskových organizací a díky ní mohou neziskové organizace podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) získat potřebnou podporu pro projekt, na který by jinak nesehnaly peníze z grantů a dotací. „Máme tu řadu významných podnikatelských subjektů, které bychom rádi oslovili. Burzu filantropie budeme ze strany Královéhradeckého kraje podporovat nejen její organizací, ale také jako donátor,“ uvedl hejtman a doplnil, že z burzy by se mohla stát tradice i v Královéhradeckém kraji.

Burza filantropie deset let pomáhá neziskovým organizacím získat finanční či materiální podporu pro jejich projekty. Postupně se rozšířila z Pardubického kraje do dalších regionů, přičemž Královéhradecký kraj je první, který ji bude na základě licence pořádat přímo jako hlavní pořadatel.

Burza filantropie v Královéhradeckém kraji se uskuteční příští rok 30. října pro celý region najednou. „V následujících letech počítáme podle zájmu ze strany neziskových organizací i podnikatelů s konáním burzy v jednotlivých okresech kraje. Donátoři tak mohou podpořit neziskové organizace a sociální podniky v regionu, ke kterému mají bližší vztah,“ uvedl radní pro oblast grantů a dotací Adam Valenta (Piráti).

Kraj bude o podrobném harmonogramu burzy informovat na začátku roku 2023. Burza filantropie funguje tak, že neziskové organizace nejprve přihlásí svůj projekt prostřednictvím webových stránek www.burzafilantropie.cz, donátoři ze soukromého a veřejného sektoru poté vyberou z přihlášek ty, které postoupí do finále, tedy na samotnou burzu. „O postupujících projektech bude na webu burzy rozhodovat i veřejnost svým hlasováním,“ uvedl Lukáš Vaníček z tiskového oddělení Královéhradeckého kraje.

Během burzy dostanou zástupci neziskových organizací osmiminutový prostor, aby svůj nápad představili. Pro účastníky bude k dispozici školení, jak svou vizi prezentovat. „Na základě vystoupení pak donátoři rozhodnou o finanční či materiální podpoře a jednomu projektu může pomoci více donátorů. Donátoři si mohou vybrat i projekt, který ani nepostoupil do finále, a tomu pomoci na základě takzvané divoké karty,“ dodal Vaníček.

Organizaci burzy zajišťuje oddělení regionálního rozvoje královéhradeckého krajského úřadu, kontaktní osobou je Iva Skalská.

Reklama

Doporučované