Hlavní obsah

Kácením stromů začaly v Jablonci práce na modernizaci tramvajové trati

Ilustrační foto.

Reklama

Kácením stromů začaly v Jablonci nad Nisou práce na modernizaci tramvajové trati z Liberce do Jablonce. Kácet se bude podél trati a vodního toku v Proseči nad Nisou.

Článek

Na stavbu, která bez DPH přijde na více než 600 milionů korun, získal Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) dotace z evropských fondů, hotova tak musí být do dubna příštího roku.

Kácení podél trati potrvá do konce března. „Je navržené v nezbytné míře a je nutné v souvislosti s modernizací tramvajové trati,“ doplnila Ivana Řimnáčová z jabloneckého magistrátu, který kácení povolil. Zároveň dopravnímu podniku uložil náhradní výsadbu, která musí být podle Řimnáčové dokončena do poloviny května 2024.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku, má 12 kilometrů. Naposledy se trasa kompletně rekonstruovala v 70. letech. Obnova trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se už do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. V Jablonci je v plánu v příštích letech ještě prodloužení trati o dalších zhruba 800 metrů na nový dopravní terminál, který má být v Kamenné ulici.

Trať z Liberce přes Vratislavice do Jablonce byla v Česku posledním úsekem, kde ještě jezdily tramvaje s metrovým rozchodem. Ročně tramvaje mezi oběma městy přepravily téměř milion lidí, od loňského roku ale kvůli rekonstrukci vozí cestující autobusy. Loni prošel modernizací úsek v Liberci od zastávky U Lomu na konečnou ve Vratislavicích, tramvaje tam teď jezdí po kolejích s drážním rozchodem 1435 milimetrů stejně jako v Liberci na trase z Lidových sadů pod Ještěd. Modernizace přišla bez DPH na 95 milionů korun.

Rekonstrukci zbylých pěti kilometrů z Vratislavic do Jablonce rozdělil dopravní podnik kvůli urychlení stavby do čtyř úseků. Na tři dostal sedm nabídek, v jednom případě jen šest. Vítěze zatím nevybral. Při využití nejnižších nabídkových cen byl měl dopravní podnik zaplatit bez DPH zhruba 611,5 milionu korun, to je tříprocentní nárůst proti původnímu odhadu. Nejvyšší nabídky dávají v součtu přes 835 milionů, což je proti odhadu nárůst zhruba o 40 procent. U první a druhé části podalo nejnižší nabídky sdružení společností Chládek a Tintěra a Metrostav DIZ, u třetí a čtvrté části společnost SWIETELSKY.

Reklama

Doporučované