Hlavní obsah

Liberec letos vydá na opravy silnic bezmála 50 milionů korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec letos vydá na opravy silnic bezmála 50 milionů korun, je to obdobná částka jako loni. V několika případech půjde o takzvané sdružené investice, na nichž se podílí i vlastníci inženýrských sítí.

Článek

„Za městem jde u sdružených investic jenom díl nákladů, protože když to spojíme se síťaři, tak gró stavební investice provedou oni,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Mezi sdružené investice patří rekonstrukce Slavíčkovy a Františkovské ulice pod autobusovým nádražím spojená s opravou plynovodu a vodovodu. „Je to rozdělené do dvou etap,“ uvedl náměstek. Práce ve Slavíčkově ulici začaly ve středu, ve Františkovské budou od druhé poloviny dubna do října.

Na etapy jsou rozdělené i další sdružené opravy, které začnou v dubnu. Ve Šlikově a Tylově ulici v Horním Růžodole potrvají práce do září a ve Vrbově a Čížkově ulici u areálu univerzity do listopadu. V této lokalitě se bude také rekonstruovat plynovod ve Fučíkově ulice, tam by dělníci měli pracovat od května do září.

Letos se bude dodělávat i několik staveb z loňského roku. Sem patří výměna vodovodu a kanalizace s následnou obnovou povrchů silnice, chodníků a veřejného osvětlení v Purkyňově a Javorové ulici a ve Slovanském údolí za botanickou zahradou, která by měla začít ještě v březnu a skončit v listopadu. Uzavřená bude stejně jako loni i frekventovaná Sokolská ulice v horním centru, která vede k Šaldovu náměstí. Podle Šolce tam ale ještě termín stanovený nemají. Zatím není vybraná firma, jež opravu silnice provede. Radnice chce letos zahájit ještě opravu Heřmánkovy ulice v Machníně spojenou s výměnou vodovodu, která by měla skončit v příštím roce.

Z ostatních silničních investic chystaných městem patří mezi největší oprava komunikace, přilehlých parkovacích ploch a chodníků v Rychtářské ulici v Ruprechticích za 13 milionů korun, která bude probíhat od dubna do října. Jde o první z pěti etap úprav sídliště v této lokalitě. Další významnou stavbou je podle Šolce zkapacitnění frekventované křižovatky Žitavská a Švermova. Denně tudy projede přes 10.000 aut, při úpravách tam přibude jízdní pruh v Žitavské ulici. Práce začnou v dubnu a skončí v srpnu.

Průjezd Libercem už od tohoto pondělí výrazně komplikuje rekonstrukce dvou mostů na průtahu I/35. To ale není investice města, nýbrž Ředitelství silnic a dálnic. Projekt, který přijde na 377 milionů korun, potrvá až do října příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované