Hlavní obsah

Liberecké divadlo připravuje poprvé představení, které spojí jeho tři soubory

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecké Šaldovo divadlo (DFXŠ) připravuje poprvé představení, ve kterém budou mít rovnocennou roli všechny tři jeho soubory, tedy balet, opera i činohra. Jde o pohádkově laděnou Legendu z Mlžných hor o třech rozlišných národech.

Článek

Představení bude režírovat vedoucí činohry Kateřina Dušková. „Toužila jsem našim divákům zprostředkovat všechno, s čím se denně setkávám na našich chodbách – hudbu, zpěv, tanec a herce, ruku v ruce s kouzly a zázraky, na které nesmíme přestávat věřit,“ uvedla mluvčí divadla Michaela Pompová. Premiéra bude 20. května.

Původně chtěli dramaturgové najít dílo nebo alespoň žánr, který by měl rovnocenné zastoupení taneční, hudební i herecké složky. „Záhy jsme zjistili, že takový žánr prostě neexistuje. Velkolepé muzikály vždy podřizují jedno umění druhému,“ uvedla dramaturgyně divadla Lenka Chválová. Společně s Jiřím Janků je autorkou scénáře, hudbu k jejich libretu zkomponoval skladatel Jan Kučera. „Snažil jsem se vytvořit výrazná hudební témata, ta látka je v podstatě pohádková a sluší jí v dobrém slova smyslu nekomplikovanost. Byla zde představa rodinného představení, tomu tedy odpovídá i zpracování písní, árií či baletních čísel,“ uvedl skladatel.

Tvůrci inscenace se při psaní inspirovali žánrem fantasy. „Jednak je poměrně oblíbený, a především dává šanci propojit hudbu, tanec i slovo do smysluplného tvaru. Chtěli jsme vytvořit alegorii dnešního neklidného světa, který má spoustu trápení a starostí a potřebuje nějakou naději, lék,“ řekl Janků. Ústředními hrdiny jsou tři dětští sourozenci, kteří přicházejí o rodiče a prchají z bezpečného světa lidí a vydávají se do neznáma hledat mámu a tátu. Svět lidí řídí lehce totalitně - populistický Starosta a jeho mocná Dáma. Děti se setkávají s řadou zvláštních bytostí a odemykají mnohé zapovězené dveře, aby nakonec našly odpověď pro všechny trpící a zázračný lék na každou duši. „Jako se spojujeme my na jevišti, chceme, aby se spojili i diváci v hledišti. Naše inscenace je určena pro rodiny s dětmi, pro diváky ve věku od pěti do sto pěti let,“ dodala Dušková.

Reklama

Doporučované