Hlavní obsah

Liberecká knihovna chce mít knižní fond pro Ukrajince, o pomoc žádá veřejnost

Foto: Shutterstock.com

Knihovna a synagoga v Liberci.

Reklama

Liberecká krajská knihovna chce vytvořit knižní fond pro rodiny ukrajinských uprchlíků. K zakoupení ale mnoho knih v ukrajinštině v ČR není, proto knihovna žádá veřejnost o pomoc.

Článek

„Knihy v ukrajinštině se u nás nedají moc sehnat. Objednali jsme jich pět a dodací lhůty jsou šest týdnů,“ řekla ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy Libereckého kraje Střevlik proto dnes knihovna vyhlásila kampaň Darujte knihy v ukrajinštině. Vyzývá své příznivce, návštěvníky i ostatní, pokud mají ve svých domácích knihovnách jakékoliv knihy v ukrajinském jazyce, které mohou postrádat, aby je darovali do sbírky.

„Knihy budou zařazeny do fondu knihovny a nabídnuty ukrajinským uprchlíkům, kteří knihovnu navštíví. Část daru bude využita pro děti z dětského domova z partnerské Vynnycje, kterým Liberecký kraj zajistil pobyt na svém území,“ uvedla Petrýdesová. Knihy v ukrajinštině knihovna po domluvě zapůjčí také dalším organizacím a ubytovatelům v Liberci a okolí pomáhajícím ukrajinským uprchlíkům.

Lidé mohou nosit do knihovny veškerou krásnou i naučnou literaturu v ukrajinském jazyce, vítané jsou obzvláště knihy pro děti všech věkových skupin. Knihovna má zájem i o novější knihy v ruském jazyce. Sběrné místo je v knihovně ve vstupní hale. Knihy je možné nosit kdykoliv během otevírací doby knihovny.

Reklama

Související témata:

Doporučované