Hlavní obsah

Fiala se po utajované cestě setká se Zelenským. Zaznívá první kritika

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Cesta premiéra Petra Fialy do Kyjeva byla dlouho plánována, ale držena v tajnosti.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Do ostřelovaného Kyjeva dorazila delegace středoevropských politiků. Mezi nimi je i premiér Petr Fiala. V Česku se ozývají první kritické hlasy, že jde o zbytečný risk. Politici v EU jsou však na Fialu hrdí.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) dojel spolu s kolegy z Polska a Slovinska vlakem do Kyjeva, kde se jako reprezentanti Evropské rady setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem.

„Tato návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Cílem je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ uvedl premiér.

Fiala na Ukrajinu cestuje s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou.

Cestu podpořil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Petr Fiala se tím řadí mezi státníky s jasným názorem a odvahou svůj názor vyjádřit. Jde o humanitární cestu do země, která je pod útoky ruských vojsk, do města, kterému hrozí obléhání a masivní bombardování. I Kyjevu hrozí humanitární katastrofa. Je potřeba ukázat, že na Ukrajinu nezapomínáme, že za Ukrajinou stojíme,“ uvedl. Dodal, že na ukrajinskou půdu nedávno vstoupil i ministr zahraničí USA Antony Blinken, který se na polsko-ukrajinské hranicí setkal se svým ukrajinským protějškem Dmytro Kulebou.

Cesta pana premiéra bezpochyby obnáší jistá rizika, ale diplomatická a humanitární hodnota cesty tato rizika převyšují.
Jan Lipavský, Piráti, ministr zahraničí

Podle ministra Lipavského bezpečnost cesty zajišťuje spolu s Ukrajinci polská strana, která je hlavním organizátorem mise. „Cesta pana premiéra bezpochyby obnáší jistá rizika, ale diplomatická a humanitární hodnota cesty tato rizika převyšuje,“ dodal.

Trojice politiků nemá oficiální mandát Evropské rady. Na sociálních sítích se dokonce objevily neoficiální informace bruselských novinářů, kteří tvrdí, že ostatní unijní země se k cestě staví v neformálních rozhovorech odmítavě. „Na cestu premiéra Petra Fialy na Ukrajinu jsme žádné negativní reakce nezachytili. Naši kolegové v EU obdivují jeho odvahu, protože návštěva Kyjeva představuje velké bezpečnostní riziko,“ řekla Seznam Zprávám velvyslankyně při EU Edita Hrdá.

Jak dnes uvedla ukrajinská média, v Kyjevě, začne dnes shodou okolností platit zákaz vycházení. „Nový zákaz vycházení v Kyjevě potrvá od 20:00 15. března do 7:00 17. března. Obyvatelé budou moci vycházet ven pouze do protileteckých krytů,“ řekl podle The Kyiv Independent starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

„Je to úžasné,“ hodnotí Fialovu cestu bývalý diplomat Kolář

Podle bývalého diplomata Petra Koláře, který v minulosti působil mimo jiné i v Rusku a USA, je cesta premiéra Petra Fialy na Ukrajinu unikátní. „Je to skvělé, úžasné, nepamatuji si, že bych za poslední dobu zažil státníka, který se tak statečně zachoval,“ hodnotí Kolář cestu Fialy a jeho kolegů z Polska a Slovinska.

Zemi, která byla cílem ruské agrese, navštívili západní politici už dříve. Šlo o rok 2008, kdy Rusko vyvolalo konflikt v Gruzii a politici jeli do hlavního města Tbilisi. Podle Koláře se to však se současnou misí nedá srovnat.

„Tehdy se jezdili fotit do Tbilisi, jehož se okupace netýkala, nebylo pod palbou tak, jako je nyní Kyjev. Nyní jedou premiéři země Evropské unie a NATO přímo do válečné zóny,“ vysvětluje Kolář, podle nějž cestou stoupne kredit České republiky nejen na Ukrajině, ale i ve zbytku Evropy. „Jedou osobně na místo podpořit prezidenta Volodymyra Zelenského. Není to jen gesto, ale je to velký čin,“ dodává.

Podle diplomatických zdrojů premiér Fiala do Kyjeva jel z Polska vlakem, protože letecká cesta by mohla být nebezpečná, Ukrajina vzdušný prostor nemá pod kontrolou, naopak žádá NATO, aby se zavřením nebe zemi pomohla. V zemi funguje železniční trasa Kyjev–Lvov–Přemyšl, na které kyvadlově jezdí vlaky s ukrajinskými uprchlíky.

Sdílnější je k cestě polská strana. Kancelář polského premiéra dopoledne na twitteru uvedla, že „zhruba před hodinou“ vlak s politiky překročil hranice Polska s Ukrajinou, po poledni napsala, že souprava už minula Lvov.

Šéf kanceláře polského premiéra Michał Dworczyk dnes na tiskové konferenci uvedl, že návštěva byla připravována několik dní, ale byla držena v utajení. „Rozhodnutí padlo na summitu ve Versailles,“ prohlásil šéf kanceláře.

Mašek z ANO: Jsem trošku zděšen

Proti cestě se však vyrojili už kritici. Drtivá většina české opozice zatím k Fialově misi mlčí. Pouze poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) popřál Fialovi šťastný návrat. „Je to krok nesmírně riskantní, ale také odvážný,“ napsal na svém twitteru.

To jeho stranický kolega a zároveň člen bezpečnostního výboru Sněmovny Jiří Mašek uvedl, že je „trošku zděšen“. „Cesta je bezprostředním rizikem dalšího rozšíření konfliktu v případě útoku na premiéry během návštěvy Ukrajiny,“ uvedl.

Fiala informoval, že během návštěvy bude čtveřice politiků prezentovat i široký balík podpory pro Ukrajinu a její občany.

„Mezinárodní společenství bylo o této návštěvě taktéž informováno mezinárodními organizacemi. Mimo jiné OSN,“ dodal Fiala.

Podle europoslance a bývalého ministra zahraničních věcí a obrany Alexandra Vondry (ODS) cesta ukazuje, že Česko společně s Polskem jsou v Evropě v čele států, které se nejvíc zasazují o pomoc Ukrajině v její těžké hodině.

„Je to odvážný, překvapivý a velmi důležitý projev solidarity. Klobouk dolů,“ dodal v SMS pro Seznam Zprávy.

Článek jsme postupně aktualizovali o vyjádření Alexandra Vondry, ministra zahraničí Jana Lipavského, opozičních poslanců a velvyslankyně při EU Edity Hrdé.

Reklama

Doporučované