Hlavní obsah

Liberecké Naivní divadlo po více než dvouleté pauze vystoupí v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Loutkové Naivní divadlo v Liberci po více než dvouleté pauze vystoupí v zahraničí. O tomto víkendu bude hrát na festivalu umění FARaway ve francouzské Remeši.

Článek

Pro divadlo nezvykle dlouhou odmlku zapříčinila pandemie covidu-19. Podle dramaturga divadla Vítka Peřiny bývalí zvyklí do světa jezdit pravidelně několikrát do roka.

„Bývalo to různé, někdy to byly dva zájezdy za rok, jindy osm. Když jsme měli třeba inscenaci O beránkovi, který spadl z nebe, tak se musela udělat replika scény a s ní se jezdilo po světě, jaký byl o ní zájem,“ uvedl Peřina.

V Remeši liberečtí loutkoherci čtyřikrát odehrají inscenaci pro nejmenší děti od dvou let s názvem Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!. Patří mezi jejich nejúspěšnější hry, která od své premiéry v roce 2019 získala v ČR řadu ocenění. Zájem o ni byl už dříve i v cizině, za hranicemi Česka ji ale liberecké divadlo odehraje poprvé. „Před lockdownem jsme s ní byli pozvaní do Jižní Koreje, řešilo se Japonsko, řada evropských zemí, Izrael, USA, ale všechno padlo,“ dodal Peřina.

Představení je pro zahraniční vystoupení vhodné i díky tomu, že je téměř beze slov, o to více však plné zvuků, nálad a pocitů. Na speciálně upraveném jevišti, v těsné blízkosti diváků, vzniká postupně velká železnice a odvíjí se příběh pejska, který během pátrání po své psí kamarádce překonává strach z neznáma a vrhá se po hlavě vstříc velkému železničnímu dobrodružství. Režisérkou studiové hry pro nejmenší děti je Michaela Homolová, výprava je dílem Roberta Smolíka a hudba Filipa Homoly. Na jevišti děti vidí loutkoherce a muzikanty Filipa Homolu, Adama Kubištu, Marka Sýkoru a Antonína Týmala.

Reklama

Doporučované