Hlavní obsah

Náměstí v Novém Boru přišlo o dvě stoleté lípy, navzdory úsilí zahradníků uschly

Foto: Nadace Partnerství / Lucie Mojžíšová

Ilustrační foto.

Reklama

O dvě stoleté lípy přišlo náměstí Míru v Novém Boru na Českolipsku. Navzdory všemu úsilí zahradníků stromy uschly, a museli je proto v minulých dnech pokácet. Už je ale nahradily dva vzrostlé javory, které by měly být odolnější.

Článek

Za záchranu lip na hlavním náměstí bojovali v Novém Boru od roku 2018, kdy se na nich podepsalo extrémně suché a horké léto. I když je pracovníci technické správy pravidelně zalévali, stromy usychaly a předčasně opadaly. „Od roku 2019 lípy před létem oblékaly takzvané zavlažovací sukýnky – čtyři vaky o objemu 90 litrů, z nichž se zálivka obohacená o hnojivo postupně uvolňovala. Prošly také radikálním bezpečnostním ořezem, který je zbavil suchých větví,“ vysvětlila mluvčí městského úřadu Radmila Pokorná.

„Lípy sice díky péči částečně obrazily, ale jejich poškození bylo tak rozsáhlé, že znalec v oboru doporučil kvůli bezpečnosti jejich pokácení,“ doplnila vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová. Na jejich místo zahradníci vysadili javory, které by podle arboristy měly bez potíží snášet specifické podmínky na náměstí. „Podařilo se nám koupit dva vzrostlé javory, které vyrůstaly v blízkosti Lužických hor. Jsou tak zvyklé na místní klima a mělo by se jim u nás dobře dařit,“ dodala.

Podle arboristy Tomáše Sochy ze společnosti Stromy, který před lety vaky k lipám na náměstí instaloval, pomáhá tento systém hlavně při aklimatizaci nových výsadeb v náročných podmínkách městských ulic. Zavlažovací vaky pořídili před třemi lety kvůli extrémnímu suchu také například v Jablonci nad Nisou, využívali je u stromů v místech, která byla pro zavlažovací techniku hůř dostupná, nebo pro výsadbu, která byla kvůli umístění celý den na slunci, například na autobusovém nádraží.

Reklama

Související témata:

Doporučované