Hlavní obsah

Páteřní nemocnice v Libereckém kraji začaly obnovovat plánovanou péči

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Všechny páteřní nemocnice v Libereckém kraji začaly postupně obnovovat plánovanou péči. Zatím jsou ale v tomto směru opatrné, protože se neví, jak moc se na obsazenosti nemocnic projeví nakažlivější varianta koronaviru omikron.

Článek

Plánovaná péče je v nemocnicích v kraji kvůli pacientům s koronavirem omezená od loňského listopadu, jejich počty ale klesají. Maximem v poslední vlně této epidemie bylo 218 covidových pacientů z 10. prosince, v pondělí jich bylo 132 a z toho 41 ve vážném stavu na oddělení JIP či ARO. To umožňuje podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) postupně začít obnovovat elektivní péči v nemocnicích. „Snaží se opatrně rozjet to, co jde, aby pokud možno nezabrali tolik JIP lůžek, protože tam je největší problém,“ řekl Richter.

Jablonecká nemocnice začala elektivní péči postupně obnovovat tento týden, a to na odděleních urologie, ortopedie i ORL. „Postupně nabíhá péče, kontaktují se pacienti, co byli objednaní, zařizují se předoperační vyšetření. Ale uvidíme, jak se bude chovat omikron. Je velmi pravděpodobné, že se v dohledné době vrátíme k omezení,“ řekl ředitel nemocnice Vít Němeček. Pro covidové pacienty mají podle něj aktuálně jen jedno lůžkové oddělení na interně a další je vyčleněné pro vážné případy.

Jedno oddělení nyní stačí pro covidové pacienty také jilemnické nemocnici. I ta chce proto obnovit plánované výkony. „Pracujeme na tom a pomalinku najíždíme s tím, že všichni ale mají pokyn, že pokud by se to s omikronem nějak výrazně zhoršilo, tak bude potřeba to zastavit,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Kalenský. Podle něj by běžný provoz na většině pracovišť chtěli obnovit během 14 dnů.

V Krajské nemocnici Liberec se podle mluvčího Václava Řičáře snažili i v předchozích týdnech udržet co největší rozsah plánovaných výkonů. „Elektivní péče běží víceméně s odřenýma ušima pořád. Jsou tam nějaká omezení, nicméně, že bychom se dostali do stejného problému, jaký jsme měli loni na jaře, respektive ještě o rok před tím, tak to se neopakuje,“ dodal mluvčí největšího zdravotnického zařízení v kraji.

Reklama

Doporučované