Hlavní obsah

Plastika Roubíčka obohatí galerii uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Galerii střední uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově na Českolipsku obohatí monumentální plastika Reného Roubíčka. Odhalí ji tuto neděli, kdy by se světově uznávaný umělecký sklář a výtvarník dožil 100 let.

Článek

Roubíček, který zemřel před čtyřmi lety, v minulosti působil jako pedagog i na škole v Kamenickém Šenově. Podle ředitele školy Pavla Kopřivy získali do sbírky zhruba dva metry vysokou plastiku z roku 1987 nazvanou Vítám vás.

„Tu měla rodina Reného Roubíčka. Myslím, že putovala po světě, docela často na nějakých výstavách. A pak se rodina rozhodla nám tu plastiku věnovat, protože pan Roubíček je samozřejmě srostlý se školou, protože ji tady v roce 1945 pomáhal rozbíhat v českých rukách,“ uvedl ředitel školy. Roubíček na škole vedl brusičské oddělení do roku 1952 a podílel se na nové koncepci výuky sklářského řemesla a designu.

Roubíček patřil k otcům moderního sklářského umění. Je autorem mnoha plastik, objektů i svítidel, ve kterých dokázal sklo tvarovat tak, aby vynikly jeho typické vlastnosti – barevnost a průsvitnost. Jeho dílo je zastoupené ve všech významných muzeích a galeriích. Škola v Kamenickém Šenově má ve své sbírce už několik jeho váz z let 1945 až 1947. Nově získaná plastika je podle Kopřivy Roubíčkovým typickým dílem. „Jde o kombinaci hutně tvarových částí, takové specifické roubíčkovské barevnosti, a ty jsou pospojované plochým sklem,“ dodal ředitel uměleckoprůmyslové školy.

Roubíčkovo dílo ve školní galerii může vidět i veřejnost, dopředu je ale nutno se objednat telefonicky. Galerie jinak slouží jako výukový prostor pro žáky. „Vodíme je tam systematicky, aby se dívali, co udělali jejich předkové,“ uvedl Kopřiva. Ve sbírce má škola zhruba 1000 děl, některé jsou už z 19. století. „Většinou jsou to školní práce lidí, kteří tady absolvovali,“ dodal ředitel školy.

Reklama

Doporučované