Hlavní obsah

Počet čtyřhvězdičkových hotelů v Libereckém kraji se za 10 let zdvojnásobil

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Více než dvojnásobně stoupl podle statistiků za posledních deset let počet čtyřhvězdičkových hotelů v Libereckém kraji. V roce 2012 jich bylo 14, zatímco na konci loňského roku už jich své služby nabízelo 34.

Článek

I když nároky turistů rostou, převažuje v kraji stále nabídka ubytování v penzionech, které tvoří přes polovinu ubytovacích kapacit. Pětihvězdičkový hotel není v kraji zatím ani jediný, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nové hotely a penziony přibývaly v Libereckém kraji i v posledních dvou letech navzdory koronavirové pandemii, která cestovní ruch výrazně poznamenala. Zatímco v roce 2019 bylo v kraji 895 ubytovacích zařízení s 42 821 lůžky, na konci loňského roku už se mohli turisté v kraji ubytovat v 1027 hotelech, penzionech, kempech či ubytovnách, které dohromady nabízely 47 169 lůžek. Lůžková kapacita ubytování v kraji tak vzrostla o více než deset procent.

Do dalšího rozšíření kapacit plánují investovat například i vlastníci čtyřhvězdičkového hotelu Port na Břehu Máchova jezera v Doksech. Objekt, který byl postaven ve 30. letech minulého století a v minulosti sloužil jako dětská ozdravovna, byl před deseti lety opraven a rozšířen. K původním 27 pokojům přibylo dalších 35. „Právě po přestavbě v roce 2012 jsme získali čtvrtou hvězdu. Jsme velice rádi, že se sem lidé rádi vracejí,“ řekl Viktor Šedivý, předseda představenstva společnosti Regata Čechy, které hotel už 20 let patří.

Investice do rozlehlého areálu na břehu Máchova jezera ale podle Šedivého nekončí, kvůli teplejším létům dostal hotel včetně pokojů klimatizaci, přibyla nabíjecí stání pro elektromobily i nová půjčovna sportovního vybavení. Obnova teď čeká zahradu. „Kvůli zájmu bychom tady v našem lesoparku rádi dostavěli i dva bungalovy, každý se čtyřmi pokoji. A potom bychom chtěli postavit jachtklub, kde bychom měli zázemí pro akce, které pořádáme na zahradě a mohli bychom tam mít i noční klub. Bylo by to stranou hotelu, a tudíž by to nerušilo hosty,“ dodal.

Na letní sezonu už je Port z velké části obsazený, třeba apartmá jsou podle ředitelky Zuzany Burešové v některých termínech rezervována i více než rok dopředu. Vzhledem k růstu vstupních nákladů, lidské práce i cen energií museli i tady zdražit, konkurenční prostředí ale nedovoluje růst nákladů podle hotelu promítnout do cen naplno. „Museli jsme na léto zvednout ceny ubytování i jídel o deset až 20 procent,“ řekla. Přesto je podle Burešové červenec v Portu stejně jako loni prakticky vyprodaný. „Nějaká volná místa jsou na konec srpna,“ dodala.

Reklama

Doporučované