Hlavní obsah

Rekonstrukci mostů na průtahu Libercem chce ŘSD zahájit v polovině března

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na polovinu března plánuje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájení rekonstrukce mostů na průtahu Libercem, který je nejzatíženějším silničním úsekem v Libereckém kraji a denně po něm projede více než 51 tisíc automobilů.

Článek

Rekonstrukce přinese řadu dopravních omezení, nebude možné sjet z průtahu od Turnova na I/14 na Jablonec nad Nisou, ani z I/14 najet na průtah směrem na Děčín, zavřené budou ulice Doubská, Mostecká a Otavská pod mostem.

Na komplikace se podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) připravuje i město Liberec. „Bohužel ta stavba ovlivní průjezdnost města,“ řekl. Radnice podle něj v souvislosti s omezením dopravy na průtahu čeká větší zatížení na souběžné třídě Dr. Milady Horákové nebo v Košické ulici. Kvůli rekonstrukci na průtahu město podle Zámečníka odložilo další rekonstrukci třídy Dr. Milady Horákové od Poštovního náměstí směrem ke Kauflandu. Dělat se bude až po skončení prací na průtahu, nejdřív v roce 2024.

Podle ředitele liberecké Správy ŘSD Jan Wohlmutha jsou mosty postavené v 70. letech minulého století ve velmi špatném stavu a rekonstrukce nesnesou další odklad. Levá polovina silnice ve směru na Turnov bude po celou dobu stavby uzavřena mezi exity 23 a 21. Po dobu stavby bude veškerá doprava svedena na pravou polovinu vozovky v režimu dva plus jeden, kdy dva pruhy budou ve směru na Turnov a jeden v opačném směru.

Obnovy se dočká dvanáctipólová mostní estakáda dlouhá téměř 240 metrů, která převádí I/35 přes místní komunikace a překonává železniční tratě, Slunný potok, areály soukromých firem a několik skládek.

Most z roku 1976 je ve velmi špatném stavu, už více než rok je proto uzavřen odbočovací pruh do Jablonce a také rychlý pruh pro vozy nad 3,5 tuny. Nejvíce poškozené nosníky muselo ŘSD nechat počátkem loňského roku provizorně podepřít. Most půjde k zemi a nahradí ho nový.

Stejný osud čeká podle Wohlmutha i přemostění v oblasti sjezdu a nájezdu na I/14. Konstrukce tohoto úseku z roku 1976 je také dožilá. Při rekonstrukci stavbaři komunikaci rozšíří, přibude třetí pruh, který propojí nájezd od Jablonce a sjezd do centra Liberce. Úprava čeká i nájezdovou rampu od Jablonce, která má nyní příliš malý poloměr oblouku a často se tam stávají nehody, aktuálně je tam rychlost snížena na 50 kilometrů v hodině. Mostní estakádu nahradí nový most s navazujícími opěrnými zdmi.

Pokud to počasí dovolí, začne rekonstrukce 15. března a hotovo by mělo být v říjnu příštího roku. Pak by měla následovat ještě oprava mostu nad Košickou ulicí a tunelu.

Reklama

Související témata:

Doporučované