Hlavní obsah

Školáci z Libereckého kraje vymýšlejí zlepšováky pro lidi s postižením

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Usnadnit život a vymyslet zlepšováky, které pomohou lidem se zdravotním postižením, to je zadání žákovské soutěže Business Talent, kterou podruhé organizuje liberecký zábavní vědecký park iQLandie.

Článek

V otevřené dílně iQFabLab poměří síly dvě stovky žáků osmých a devátých tříd z celého Libereckého kraje. Bojovat budou o humanoidního robota, 3D tiskárnu a další hodnotné ceny, řekla ČTK za organizátory Veronika Slavíková.

Projekt zaměřený na podporu technického vzdělávání propojuje školy a jejich žáky s moderními technologiemi. „Ukazuje jim, jak dnes vypadají technické obory a co všechno lze s jejich pomocí dokázat. Zatímco v loňském ročníku soutěžící vyráběli módní doplňky, letos může jejich práce pomoci postiženým, usnadnit jim každodenní rutinu, pro nás běžnou, pro ně mnohdy složitou nebo neřešitelnou,“ dodala Slavíková.

Úkolem každého týmu je za jeden den vymyslet, vyrobit a následně prezentovat svůj prototyp před odbornou porotou. K dispozici mají odborné mentory na technologie 3D tisku, laserového řezání, ale také na obchod a marketing. Do projektu se zapojil také spolek DePejSek sdružující především lidi s postižením pohybového aparátu. Právě oni se stávají fiktivními zákazníky soutěžících a během jednotlivých kol jsou jim k dispozici, konzultují i rovnou zkouší rozpracované zlepšováky a vychytávky.

„Příprava a konzumace jídel běžným příborem nám dělá problém, bojujeme s běžnými kartáčky na zuby nebo s holicími strojky, v zimě se naše vozíky stávají na náledí neovladatelnými,“ vyjmenoval některá úskalí každodenního života na vozíčku předseda spolku DePejSek Jiří Honc. Specializované pomůcky na trhu podle něj buď chybí nebo jsou předražené. V otevřené dílně si již vyzkoušeli, že na 3D tiskárnách lze řádově za desítky korun vyrobit třeba na míru upravený příbor.

V prvním kole z osmi už soutěžící předvedli například magnetickou ruku sloužící jako podavač předmětů, praktickou pomůcku na pití nebo pluh určený pro invalidní vozík. „Prototypy, které budou podle spolku DePejSek přinášet zdravotně postiženým největší užitek, chceme v závěru soutěže dotáhnout do finální podoby a zveřejnit ve formátu otevřených dat, aby si je mohl vyrobit každý,“ dodala Slavíková. O vítězích soutěže bude rozhodovat odborná porota i veřejnost, výsledky budou známé v lednu 2023.

Reklama

Související témata:
IQLANDIA

Doporučované