Hlavní obsah

V budované replice středověkého sídla na Liberecku přibyla stavební huť

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stavební huť, tedy velká dílna kameníků a tesařů, je novou stavbou v replice středověkého velmožského sídla. Více než 20 let ho postupně buduje spolek Curie Vítkov nad Chrastavou na Liberecku.

Článek

V sobotu se stavební hutí členové spolku pochlubili veřejnosti při 24. ročníku festivalu raně středověkého válečnictví. Akce i s ukázkami boje, vojenským ležením a programem pro děti potrvá do nedělního odpoledne. Účinkujících je zhruba 130.

Velmožské sídlo ve Vítkově by mělo připomínat období 12. až 13. století. Členové spolku při jeho výstavbě používají tradiční a často i zapomenuté postupy s využitím většinou jednoduchých nástrojů, jaké měli v tehdejší době lidé k dispozici. Ve spolku jsou tři desítky lidí „Paradoxně minimum našich členů je tady z okolí. Dnes už je větší část z Prahy, Brna, Plzně, v podstatě z celé republiky,“ uvedl jednatel Curie Vítkov Ladislav Tomič. Alespoň jednou za měsíc se podle něj scházejí, aby pokročili s výstavbou sídla.

V areálu na kopci je dřevěné opevnění, několik dřevěných domů a část řemeslné vesnice. Přibyly stáje, čeledník a před dokončením je patrový velmožský palác, i ten je ze dřeva. „Zbývá pár drobností, které jsou spíše estetického rázu,a pak samozřejmě nábytek. Spodní část už je kompletní, nahoře v ložnici ještě pracujeme na vybavení, takže chybí nějaký nábytek, postel, truhlice a závěsy,“ řekl jednatel spolku. Zatímco u podoby většiny staveb v areálu podle něj vycházeli z archeologických poznatků v Čechách a na Moravě, palác je výjimkou. „Je převzatý z německy mluvících zemí včetně interiérů a kachlových kamen uvnitř. Stavěli jsme si je sami,“ dodal Tomič.

Podle něj nyní spolek připravuje výstavbu takzvaného gynacea, tedy textilní dílny. „Budou v ní soustředěna veškerá textilní řemesla od prvotního zpracování až po finální šití oděvů,“ uvedl. Blíží se už také zahájení výstavby kostela. „To je takový zlatý hřeb projektu, ale příští rok to ještě asi nebude,“ řekl. Při stavbě chce spolek použít stejný postup jako v minulosti. „To znamená nejprve postavit dřevěnou kapli a pak postupně budeme tu kapli obezdívat kamenem a budeme stavět románský kamenný kostel,“ uvedl Tomič. Výstavba kostela podle něj může klidně trvat dalších 20 až 25 let. „Čas nás tady úplně netrápí, protože to je dlouhodobý projekt. Už dopředu je počítáno s tím, že cesta bude zajímavější než finální cíl,“ dodal.

Reklama

Související témata:
Kameníci
Stavební huť

Doporučované