Hlavní obsah

V Chrastavě dokončují nové koupaliště, pro veřejnost ho otevřou v pátek

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Poslední úpravy kolem nového koupaliště dělali dnes dělníci v Chrastavě, pro veřejnost se otevře v pátek. Zdejší přírodní nádrž měla v posledních letech problémy s kolísavou kvalitou vody z Vítkovského potoka, který ji napájel.

Článek

Voda v přírodním koupališti byla často už od začátku sezony z pohledu hygienických předpisů ke koupání nevhodná. Nové koupaliště je napájeno vodou z vrtu a má úpravnu, kvalita vody je podle hygieniků výborná.

Nové koupaliště přišlo město na 27 milionů korun a radnice financovala projekt bez dotací. „Bylo to finančně náročné, na druhou stranu, jak teď stoupají ceny všeho, tak možná to byl poslední možný termín, kdy jsme si něco takového mohli dovolit. Navíc veřejnost po tom volala už desetiletí, takže jsme to vyřešili tímto způsobem,“ doplnil starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Radnice stavbu zaplatí z velké části z úvěru. „Máme ho schválený s prakticky nulovými úroky, tak jsme se rozhodli toho využít,“ dodal. Úvěr musí podle starosty město vyčerpat do konce letošního roku.

Rekonstrukci koupaliště plánovalo město už před několika lety, kvůli jiným, důležitějším projektům na ni ale nezbyly peníze. Původní přírodní koupaliště se v rámci rekonstrukce zmenšilo na polovinu, ve druhé části vyrostlo nové koupaliště s brouzdalištěm s nerezovými vanami a vodními prvky, zbylou část zasypali a vznikla tu další zelená plocha pro návštěvníky. Kvůli rychlejšímu ozelenění ji pokryli travními koberci. Samotné koupaliště je obehnané plotem a vstoupit do něj lze jen přes čisticí zónu s vodou.

„Lidé se mohou koupat i v tom původním koupališti, což je teď vlastně požární nádrž, ale kvalita vody v něm není monitorována,“ řekl vedoucí odboru rozvoje Jakub Dvořák. Díky přehrazení vzniklo vedle přírodní nádrže odpočinkové betonové molo, přírodní nádrž dostala i široké schody s nerezovým zábradlím, které usnadňují přístup do vody. Lidé se v něm ale budou koupat na vlastní nebezpečí. Dnes dokončovali dělníci terénní úpravy a také osazovali sprchy a vodní prvky do dětského brouzdaliště.

Lidé se v novém koupališti poprvé vykoupou v pátek, slavnostní otevření plánuje radnice o týden později 17. června.

Reklama

Související témata:

Doporučované