Hlavní obsah

V Jablonci nad Nisou začne letos modernizace Základní školy v ulici 5. května

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Jablonci nad Nisou začne ještě letos rozsáhlá modernizace Základní školy v ulici 5. května. Podle projektantů potřebuje areál investici za 150 až 200 milionů korun. Opravy se ale musí dělat postupně, po etapách.

Článek

Školáky ale není kam po dobu kompletní rekonstrukce přestěhovat, proto se budou opravy dělat na etapy. Připravené jsou zatím čtyři etapy, které by měly být hotové do roku 2025.

V rámci projektu přibydou ve škole šatny, bezbariérovost zajistí i nový výtah, modernizace čeká dílny, odborné učebny, kuchyňku a v budově v Sokolí ulici přibude družina i bezbariérový přístup. „Do 1. září ve škole vznikne jedna nová učebna pro děti navštěvující program Montessori. Otevřela se ale nová cesta, která škole a dětem přinese mnohem víc. Proti původnímu plánu vzniknou minimálně dvě plnohodnotné třídy navíc,“ doplnil náměstek primátora pro školství David Mánek (ANO).

Škola se podle Mánka dočká v této fázi velkorysejší modernizace, než jaká byla původně v plánu, dělat se bude mimo jiné také rekonstrukce vnějšího pláště budovy. Místo původně plánovaných pěti milionů přijdou podle předběžných odhadů první dvě etapy zhruba na 13 milionů korun. „Část akcí realizujeme jako projekty takzvané Integrované územní investice (ITI) umožňující čerpání finančních prostředků ze strukturálních a investičních fondů EU,“ řekl Mánek.

Základní škola v ulici 5. května sídlí ve dvou propojených budovách, nejstarší část je z počátku 20. století. Vedle klasické výuky škola nabízí i třídy využívající pedagogiku Montessori a právě ta potřebuje další třídy. „V rámci první etapy vznikne letos jedna nová učebna ZŠ Montessori, a počítáme také s úpravou bytu školníka na šatny pro ZŠ Montessori, ale i s vybudováním dalších dvou tříd pro navýšení její kapacity. Studie proveditelnosti musí ještě potvrdit, že vzniklé prostory budou vyhovovat hygienickým normám,“ popsal rozsah prací náměstek primátora pro rozvoj Petr Roubíček (ODS).

Na první etapu by měla podle Roubíčka navázat modernizace učeben, kuchyňky, dílen, kabinetu, výtahu, všech toalet a také úpravy budovy v Sokolí ulici. Příští rok pak chce radnice nechat zpracovat studii proveditelnosti dalších dvou etap, které zahrnují modernizaci odborných učeben pro fyziku, chemii, přírodopis a také jazykové učebny. Počítá se ale také s výměnou oken, zateplením fasády a střechy včetně vzduchotechniky a s výměnou vnitřních instalací.

Reklama

Doporučované