Hlavní obsah

Jablonec zahájí obnovu sídliště Šumava, první dvě etapy přijdou na 25 milionů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na první dvě etapy je v rozpočtu připraveno 25 milionů korun. Radnice je zaplatí z svého, protože dotační tituly jsou příliš komplikované a městu by se nevyplatily, o dotace proto město žádat nebude.

Článek

„Revitalizace je rozdělena do osmi etap, další se připravují. Celkově přijde obnova pod odhadů na 100 až 150 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

K podobnému kroku vlastní platby se rozhodli také třeba ve Frýdlantu. „Když chcete žádat z programu revitalizace sídlišť, tak se tam musí udělat urbanistická studie, setkání s veřejností, zapracování připomínek, jen ta investiční příprava nás stála tři miliony korun,“ řekl místostarosta Frýdlantu Dana Ramzer (ODS). Dotace podle něj pokryla projektovou přípravu, samotné práce muselo město stejně zaplatit ze svého. Dotace tak využilo jen u prvního projektu v roce 2015, v dalších letech už o ně nežádalo.

Na přípravě revitalizace obnovy sídliště Šumava se v Jablonci pracuje pět let. Oblast, která by měla projít obnovou, vymezují ulice Podzimní, Pasecká, Vysoká, Jeronýmova, Březová, Skelná, Švédská a Na Šumavě. Sídliště tvoří 37 panelových domů a osm cihlových bytových domů, kde je dohromady téměř 1600 bytů. Nejstarší domy byly postaveny po druhé světové válce, ty nejnovější stavbaři dokončili v roce 1980. Největším problémem lokality je nedostatek parkovacích míst, ale obyvatelé sídliště kritizují také nedostatek kvalitních dětských hřišť a sportovišť.

V první etapě se podle Roubíčka obnovy dočká oblast kolem obytného bloku v Jeronýmově ulici, ulici Spojovací po křižovatku s Březovou a Březová až k bazénu. „Kromě jiného tam budou nová parkovací místa, ale také nová zeleň, úpravou projdou kontejnerová stání, je to kompletní obnova toho území,“ doplnil Roubíček. Dodavatele prací podle něj zatím město nemá, připravuje veřejnou soutěž.

Obnova sídliště Šumava není v Jablonci prvním podobným projektem. Na podzim 2015 skončila revitalizace nejstaršího obytného souboru Žižkův Vrch. Trvala sedm let a stála 195 milionů korun, zhruba 55 procent zaplatila Evropská unie. Revitalizováno bylo území o rozloze více než 17 hektarů, opraveno bylo přes 1200 bytů. Na Žižkově Vrchu se realizovalo 33 projektů, 12 z nich bylo městských, 21 jich zajistily jiné subjekty, zejména vlastníci domů. Opraveny byly domy i komunikace, přibyla kontejnerová stání a nová hřiště.

Reklama

Doporučované