Hlavní obsah

Dopravu v Jablonci nad Nisou letos zkomplikuje rekonstrukce ulice U Přehrady

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dopravu v Jablonci nad Nisou letos zkomplikuje rekonstrukce ulice U Přehrady, která je součástí krajské silnice třetí třídy. V plánu je rekonstrukce křižovatky u Jablotronu a společnosti ABB.

Článek

V příštím roce na stavbu naváže oprava samotné ulice U Přehrady až po křižovatku s Palackého ulicí, kterou stavbaři modernizovali už v loňském roce. Investorem akce je Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou se bude podílet na úpravě chodníků, veřejného osvětlení a vegetace, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Zakázku na rekonstrukci, která včetně DPH přijde na bezmála 17 milionů korun, získala společnost COLAS CZ. Práce by měly začít v dubnu a hotovo by mělo být v září. „Cena je zhruba o tři miliony nižší, než byl původní odhad. Liberecký kraj přijde stavba na 13 milionů, město přispěje necelými čtyřmi miliony. Pevně věřím, že se začne stavět už na jaře, závisí to ale ještě na projednání dopravně inženýrského opatření,“ doplnil Sviták.

Součástí stavby je podle hejtmanova náměstka nejen oprava povrchu silnice a napojení na areál společnosti ABB. „Primárně nám jde o zvýšení bezpečnosti v lokalitě, dojde také k přemístění autobusových zastávek nebo ke změně vjezdu do tamních firem. Podél silnice vzniknou také nové chodníky, veřejné osvětlení a zeleň,“ dodal.

Na letošní rok připravil podle Svitáka Liberecký kraj podobně jako loni silniční stavby za zhruba miliardu korun. Ve vlastním rozpočtu má na tyto investice 271 milionů korun, dalších 155 milionů by měl získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a počítá s 364 miliony korun z evropských fondů. „Současně dobíhají akce z Integrovaného regionální operačního programu (IROP I). Na čtyři investiční akce, mezi kterými jsou například druhá etapa rekonstrukce silnice na Ještěd nebo silnice v Křižanech, máme v rozpočtu naplánované spolufinancování ve výši 162 milionů korun,“ dodal Sviták.

Liberecký kraj vlastní zhruba 2060 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Od roku 2006 investoval do jejich obnovy i díky státním a evropským dotacím přes deset miliard korun. Stav krajských silnic se postupně zlepšuje, 39 procent komunikací je ale stále v nevyhovujícím či dokonce havarijním stavu.

Reklama

Doporučované