Hlavní obsah

V Turnově vyroste centrum odborného vzdělávání pro zdravotnictví

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Centrum odborného vzdělávání zaměřené na zdravotnictví a sociální obory vyroste v Turnově na Semilsku. Projekt počítá s rekonstrukcí a dostavbou Střední zdravotnické školy ve městě.

Článek

Zakázku na stavbu, která včetně DPH přijde na 51,49 milionu korun, získala ve veřejné soutěži českolipská stavební společnost CL-Evans. Stavba by měla začít v dubnu a firma na ni má 13 měsíců, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Zhruba 29 milionů by podle něj měl kraj na stavbu získat z evropských fondů. Další centra se připravují v Jablonci a Semilech.

Budova střední školy dostane další patro s pěti učebnami pro odbornou výuku, které zatím v Turnově chybí. Přibude výtah, na střeše budou solární panely. Stavět se bude za provozu. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) patří zdravotnické obory pro kraj k prioritám. „V rámci koalice jsme se také shodli, že chceme do konce volebního období vyprojektovat novou zdravotnickou školu v Jablonecké ulici v Liberci,“ doplnil Půta. Současné podmínky jsou podle něj nevyhovující.

Další centrum odborného vzdělávání by mělo vyrůst při Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou, zaměřené bude na strojírenství a robotiku. „Dojde k modernizaci a rozšíření strojních, respektive laboratorních prvků a vybavení pro odbornou výuku tak, aby tato technologie odpovídala úrovni 21. století a standardu běžnému ve výrobních a dalších průmyslových provozech, kam absolventi jablonecké školy nastupují jako pracovníci,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Jiří Čeřovský (ODS).

Náklady stavby se v tomto případě odhadují na 29 milionů korun, tam zatím kraj dodavatele nemá. Ve fázi projektu je také třetí centrum odborného vzdělávání v Semilech. „To bude nákladnější, počítá se tam s výstavbou nové budovy,“ řekl Půta. Kvalitní vzdělání ale podle něj umožní studentům vybrat si dobré zaměstnání, což přinese ve výsledku lepší život do celého regionu. Na podobné projekty má navíc podle něj kraj šanci získat z evropských fondů zhruba 146 milionů korun, i když je to výrazně méně než v minulém programovacím období.

Na podporu vzdělávání, zejména toho technického, se Liberecký kraj zaměřuje dlouhodobě. V minulém programovacím období vybudoval v osmi středních školách centra odborného vzdělávání dohromady za 712 milionů korun, dvě třetiny zaplatily evropské a státní fondy. Moderní podmínky k výuce i vybavení díky tomu získala třeba Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu, Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci, sklářská škola v Kamenickém Šenově a střední školy v Jablonci, České Lípě, Turnově a ve Vysokém nad Jizerou.

Reklama

Doporučované