Hlavní obsah

Zástupci Liberce a kraje podepsali dohodu o převodu majetku za tři čtvrtě miliardy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj díky tomu převezme od Nového roku od města zoologickou a botanickou zahradu a Liberec na oplátku získá dva domovy seniorů ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově.

Článek

Pro Liberecký kraj to bude znamenat na nákladech v příštím roce 65 milionů navíc, město se zavázalo na investice v zoo přispívat 25 miliony.

Kraj převezme zoo a botanickou zahradu, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Domovy pro seniory se 300 klienty naopak slouží hlavně obyvatelům krajského města, odkud pochází zhruba 80 procent klientů. Směna by měla pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné dát v nejbližších letech až půl miliardy korun, které ale město nemělo.

„Je to dovršení dlouholeté debaty o tom, jak by se kraj měl víc podílet na financování takzvaných nadregionálních služeb,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Už v roce 2015 se podle něj podařilo provést první zkušební převod, když kraj předal městu Dům dětí a mládeže Větrník a na oplátku převzal Dětské centrum Sluníčko. Byl to test, jak podobnou akci zajistit. Tentokrát šlo ale o mnohem náročnější operaci, která si vyžádala 179 podpisů.

Hejtman se byl dnes rozloučit s řediteli a pracovníky obou předávaných domovů seniorů. „Pro ně ani pro klienty domovů se nic nemění,“ ujistil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Převzetím domovů podle něj město posílí v oblasti poskytování sociálních služeb. „Přibyde nám dohromady dalších 200 zaměstnanců a zařízení pro 300 klientů. Máme navíc v plánu postavit další domov seniorů, pravděpodobně v ulici Krejčího,“ dodal primátor.

Ani kraj v převzatých organizacích žádnou revoluci nechystá. „Botanická a zoologická zahrada zůstanou dvě samostatné entity tak, jak máme nastaveno v naší směrnici, bude vypsáno výběrové řízení na ředitele obou zahrad, někdy v létě nebo počátkem podzimu,“ řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj), do jejíhož resortu budou od ledna zahrady patřit. Zatím je povedou současní ředitelé Miloslav Studnička a David Nejedlo, mají možnost své posty ve výběrovém řízení obhájit a získat na dalších šest let.

Převod majetku mezi krajem a Libercem od začátku kritizovala radniční opozice a snažila se mu zabránit. „Klíčové organizace, které jsou doslova turistickým magnetem i součástí identity našeho města, by mělo mít město ve vlastnictví a mělo by tak mít přímý vliv na jejich rozvoj. Takhle se toho vzdáváme,“ vysvětlil postoj opozice Jindřich Felcman (Změna pro Liberec). Za vhodnější by považoval, kdyby zoo i botanická zahrada zůstaly městu a radnice by dohodla pravidelný příspěvek od kraje právě pro jejich nadregionální význam.

Reklama

Doporučované