Hlavní obsah

Český Těšín dá milion korun na nejlepší nápady svých obyvatel

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Český Těšín na Karvinsku má letos poprvé participativní rozpočet s názvem Těšín jsi Ty.

Článek

Na nápady obyvatel, které mají zlepšit život v příhraničním městě, vyčlenilo jeho vedení milion korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí radnice Veronika Širc.

„Název pro participativní rozpočet si v anketě zvolili sami obyvatelé. Lidé z Českého Těšína mají až do konce března jedinečnou možnost podat návrh na zlepšení našeho města. Může jít o zakoupení herního prvku na hřiště nebo třeba uspořádání kulturní akce. Kreativitě se meze nekladou,“ uvedla mluvčí.

Své nápady mohou podávat obyvatelé s trvalým pobytem ve městě. Musí být starší 18 let. Každý může podat maximálně dva návrhy. Jednotlivé projekty musí svými podpisy podpořit alespoň deset obyvatel.

„Těším se na návrhy, které jistě zvelebí Český Těšín. Věřím, že občané sami vědí, co by stálo za to v našem městě vylepšit,“ uvedl starosta Karel Kula (Nestraníci 2022). Návrh musí lidé podat prostřednictvím webového formuláře, který najdou na stránkách participativního rozpočtu . Minimální částka na uskutečnění projektu je 50 000 korun, maximálně může žadatel získat 800 000 korun.

„V návrhu nesmí chybět název projektu, předpokládané výdaje včetně výdajů na následný provoz, podpisový arch nebo rozpočet. Do konce května úředníci zhodnotí návrhy, a to od existence sítí přes stavební zákon až po památkovou péči. Následně v červnu začne hlasování, které bude elektronicky,“ doplnila mluvčí.

Hlasující bude mít k dispozici dva kladné a jeden záporný hlas, nemusí však využít všechny hlasy. Úspěšné návrhy by měly vzniknout do jednoho roku od rozhodnutí zastupitelstva o vítězných návrzích. Pokud je k uskutečnění projektu nezbytné povolení stavebního úřadu, je lhůta dvouletá.

Participativní rozpočty využívá i řada dalších měst v regionu, například Ostrava, Opava, Havířov na Karvinsku, Krnov na Bruntálsku, Frýdek-Místek či Orlová na Karvinsku a letos se poprvé chystá třeba i v Třinci na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Doporučované