Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava uvede premiéru valašské pohádky Smrt na hrušce

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Premiéru uvede Divadlo loutek Ostrava v pátek. Režisérem inscenace a zároveň autorem hudby a hudebního nastudování je Tomáš Kočko, který s Divadlem loutek spolupracuje poprvé. ČTK to sdělila mluvčí divadla Tereza Zlámalová.

Článek

Kočko společně s dramaturgyní Alicí Olmovou upravil text původní pohádky Jaroslava Bařinky. Bařinka byl milovník Valašska a valašské kultury, režisér a scénárista, který léta spolupracoval s brněnským a ostravským televizním studiem.

„Smrt na hrušce je pohádka možná s trochu netradičním a podivným názvem, ale bude to pohádka napínavá, tajemná, veselá,“ uvedla Zlámalová.

Rázná chalupnice Káča si v pohádce bedlivě hlídá svou úrodu hrušek. V pravou chvíli vyřkne zaklínadlo, které dokáže dokonce přilepit na hrušku i smrt. Jenže pak si nemůže vzpomenout na to, jak hříšníky vysvobodit.

„Hruška je v naší pohádce symbolem nesmrtelnosti a hojnosti. Propojuje náš svět se světem dávných mýtů, které přetaveny v pohádku promlouvají novým jazykem. Stále však sdělují to samé: člověk má vždycky možnost udělat správnou věc. Byť by to byl sebevětší nezbeda. Hruška je centrem pohádkového dění,“ uvedl režisér Kočko.

Scénu, kostýmy a loutky pro novou pohádku navrhl Michal Hejmovský. Choreografie se ujal Martin Krajňák.

Reklama

Doporučované