Hlavní obsah

Hotel Centrum ve Frýdku-Místku se promění na nové sídlo městské společnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Městská společnost DISTEP, která ve Frýdku-Místku zajišťuje dodávky a rozvody tepla, začala s vyklízením někdejšího hotelu Centrum. Objekt loni odkoupila od města za 44 milionů korun a jeho část bude rekonstruovat na své sídlo.

Článek

Do nefunkčních prostor restaurační části přesídlí vedení společnosti a střediska dopravy a údržby. V ubytovací části budou zrekonstruovány prostory pro byty a občanskou vybavenost. „DISTEP vyklízí tyto prostory a výhledově má odpad činit několik set tun. Zde stojí za zmínku, že městské společnosti dokáží efektivně spolupracovat. Frýdecká skládka přistavila kontejnery na tříděný odpad, zaměstnanci DISTEPu odpad vytřídí a pro obě strany to znamená významnou finanční úsporu. Důležité je i ekologické hledisko, protože vytříděný odpad lze dále zpracovat a nemusí se skládkovat,“ řekl náměstek primátora pro majetek města Radovan Hořínek (ANO).

Při vyklízecích pracích podle mluvčí pomáhají také dva muži z Ukrajiny. „Oslovili jsme Úřad práce ve Frýdku-Místku. Ten nám v rámci kontaktního centra pro uprchlíky doporučil dva muže, kteří měli zájem pracovat. Uzavřeli jsme s nimi dohody a nastoupili k nám. Oba dělají těžké bourací a vyklízecí práce. Jsou pracovití, komunikativní a jsme s nimi velmi spokojeni,“ uvedl předseda představenstva společnosti DISTEP Jiří Čuda. Dodal, že společnost je připravena zaměstnat i další zájemce o tuto manuální práci.

V části budovy se již podařilo zprovoznit elektrické obvody a také výtahy, které budou v budoucnu zachovány. Zaměstnanci je využijí také při vyklízecích pracích a při budoucí rekonstrukci objektu. Společnost chce využít také původní technologie velkokapacitního výměníku, který se nachází v podzemí hotelu a je postupně demontován. „Pod výměníkem existuje ohromná nádrž na vodu. Rozhodli jsme se, že budeme analyzovat možnosti, jak do ní svádět dešťovou vodu a tu následně využívat například pro splachování a jako záložní zdroj vody v případě požáru,“ doplnil Čuda, což by podle něj mohlo přispět k úspoře pitné vody.

Město koupilo chátrající hotel Centrum v roce 2018. „Původní plány na přestavbu a vybudování ubytování pro seniory se ukázaly kvůli technickým parametrům budovy jako nereálné. Finančně neefektivní se ukázala také varianta zbourání objektu a výstavby bytů pro seniory a matky s dětmi, která by vyšla na půl miliardy korun,“ připomněla mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová. Nakonec tak budovu odkoupila městská společnost, která ji bude postupně rekonstruovat. Stávající sídlo a další objekty ve svém majetku plánuje prodat. Prodej objektu městské společnosti loni vyvolal kritiku opozičních zastupitelů. Poukazovali na to, že materiál nebyl dostatečně připraven i na skutečnost, že objekt město v minulosti kupovalo s jiným záměrem.

Reklama

Související témata:
Městská společnost

Doporučované