Hlavní obsah

Kopřivnice spouští pilotní verzi městského Portálu občana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kopřivnice spouští pilotní verzi městského Portálu občana, má zjednodušit komunikaci mezi lidmi a úřadem. Lidé budou moci jeho prostřednictvím elektronicky podávat formuláře nebo platit poplatky on-line kartou či pomocí QR kódu.

Článek

Kopřivnický portál navazuje na národní Portál občana, přes který mohou lidé žádat například o výměnu řidičského průkazu nebo o výpis z rejstříku trestů. „Městský portál možnosti dálkového vyřizování rozšiřuje o záležitosti spadající do samosprávné působnosti obce,“ uvedla mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková. Lidé ho najdou na adrese https://portal.koprivnice.cz.

„V tuto chvíli je největším bonusem portálu platební brána, jejímž prostřednictvím mohou lidé hradit závazky vůči městu jednoduše on-line. Zaplatit tak mohou poplatek za odpady, za psy a případně i pokuty za překročení povolené rychlosti,“ uvedla vedoucí odboru financí Martina Černochová. Výhodou je podle ní to, že si už lidé nemusí pamatovat variabilní symboly a platby mohou provádět na rodná čísla.

Portál lidé mohou využívat i bez registrace, s registrací prostřednictvím ověřené identity ale uživatelé získají výhody. „Registrací občan získá přístup do svého osobního účtu, který mu nabízí ucelený přehled o všech jeho provedených i neprovedených platbách či realizovaných podáních. Po doplnění služeb portálu o různé životní situace se do příslušných formulářů budou automaticky doplňovat údaje registrované osoby a v případě elektronického podání se s nimi bude pracovat, jako by byly podány osobně na úřadě,“ uvedl vedoucí oddělení informatiky Radek Harabiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované