Hlavní obsah

Krnov dotuje provoz obchodního domu Prior, připravuje jeho přestavbu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Budova obchodního domu Prior v Krnově, kterou v roce 2019 koupila tamní radnice za 37 milionů korun, je v současné době obsazena z větší části. Největší zájem je o skladovací prostory. Prodejní jsou obsazeny ze 75 procent.

Článek

Město loni provoz objektu, jehož přestavbu na knihovnu a kulturní sál připravuje, dotovalo částkou 435 tisíc korun.

Kromě obchodů a skladů je v budově i galerie a dětská herna. „Když jsme Prior kupovali, čekali jsme horší čísla. Aktuální provozní ztráta, do níž je zahrnut i plat správce objektu, který pro město vykonává řadu jiných činností, je tomu přiměřená. V dalších letech se však obáváme výraznějších ztrát. Rostou ceny energií, budova má nejlepší časy dávno za sebou. I proto chceme co nejdříve připravit její rekonstrukci,“ uvedl starosta Tomáš Hradil (Krnovští patrioti).

Město v objektu nabízí pronájem prostor určených pro obchodní, administrativní a skladové účely i prostory pro poskytování služeb. „V současné době je obchodní plocha využita ze 75 procent, nebytové prostory v prvním patře administrativní části jsou obsazeny z 86 procent a sklady jsou zcela plné,“ řekla Nikola Válková z oddělení prodejů a pronájmů.

Za nezájmem podnikatelů o prodejní plochy může být podle ní nejen dvouletá koronavirová krize, ale také skutečnost, že interiér obchůdků už neodpovídá současným požadavkům na nebytové prostory, které třeba nejsou samostatně uzamykatelné. „Velký zájem naopak registrujeme o skladové prostory pod budovou obchodního domu. Rozhodně tomu není tak, že by z bývalého Prioru vyprchával život, spíše se mění jeho funkce,“ doplnil starosta.

Město objekt v roce 2019 koupilo za 37 milionů korun se záměrem ho přebudovat. Radnice nyní hledá architekta, která zpracuje studii. „Počítáme, že část této rozměrné budovy proměníme v moderní knihovnu s důstojným městským sálem. Menší část pak bude dál sloužit prodejcům, jen jim budeme moci nabídnout kvalitnější obchodní prostory,“ uvedl Hradil.

Prior s byty byl vybudován v letech 1980 až 1983 na základě vítězného soutěžního návrhu architektonické soutěže na řešení centra Krnova, která se uskutečnila v roce 1967. Rozkládá se na ploše 5532 metrů čtverečních, tvoří jej nádvoří a budova, která se skládá z obchodní a bytové části.

Reklama

Doporučované